Het lokaal bestuur Olen en Buso-school Tongelsbos slaan de handen in elkaar voor de realisatie van een tweehonderdtal vogelhuisjes. Technische Dienstverlening levert het hout aan de school waarna de leerlingen van het vierde middelbaar werkplaatsschrijnwerker het materiaal op maat zagen.

De bouwpakketjes doen nadien dienst voor verschillende Olense doeleinden, waaronder voor schoolreizen en de bestrijding van processierupsen.

Ieder jaar krijgt het lokaal bestuur Olen de opdracht om bouwpakketten voor vogelhuisjes aan te leveren aan basisschool de Kriebel en vzw Keizer Karel.

Medewerkers van Technische Dienstverlening zagen het hout op maat waarna kinderen het tijdens skivakanties van de gemeenteschool en activiteiten van de vzw aan elkaar timmeren tot nestkasten, een leuke knutselactiviteit. Vervolgens nemen ze hun werkje mee naar huis om het daar in de tuin op te hangen.

Nog meer bouwpakketten

In 2020 heeft het lokaal bestuur nog meer bouwpakketten nodig voor nestkasten, in totaal voor een tweehonderdtal. Dit komt omdat het dan ook zelf vogelhuisjes gaat ophangen in processierupsgevoelige gebieden in Olen.

Net zoals vele andere gemeenten kreeg Olen immers het afgelopen jaar af te rekenen met heel wat processierupsen. Inmiddels hebben heel wat studies aangetoond dat diverse meessoorten deze rupsen wel lusten en een belangrijke partner zijn in de bestrijding van de eikenprocessierups.

Door nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen wil het lokaal bestuur nu mezen en andere kleine vogels naar deze voedingsrijke locaties lokken en zo de overlast verminderen.

Boeiend project

De nood aan meer vogelhuisjes brengt natuurlijk ook extra werk met zich mee. Aangezien het op maat zagen van hout perfect uitbesteed kan worden, ging het lokaal bestuur op zoek naar een mogelijke samenwerking met een technische school. Zo kwam het bij Buso Tongelsbos, een school voor buitengewoon onderwijs in buurgemeente Westerlo, terecht.

"Wij staan altijd open voor samenwerkingsinitiatieven met bedrijven of gemeenten", vertelt Wouter Rens, Technisch Coördinator Adviseur van Tongelsbos. "Projecten zoals deze van het lokaal bestuur Olen worden door onze leerlingen en leerkrachten positief onthaald. Ze zorgen voor extra motivatie en vormen de ideale leerschool vooraleer onze leerlingen werkplaatsschrijnwerk van het vierde jaar later dit schooljaar voor het eerst op stage gaan."

Intussen heeft Buso Tongelsbos de eerste bouwpakketten klaar. Op woensdag 18 december haalt het lokaal bestuur de pakketjes op. Een deel wordt vervolgens door medewerkers van Technische Dienstverlening in elkaar getimmerd tot vogelhuisjes voor processierupsgevoelige gebieden.

Begin 2020 zorgt het lokaal bestuur Olen ervoor dat de kastjes op de juiste plekken worden gehangen. Enkele maanden later bekijkt het in hoeverre de vogelhuisjes bewoond worden.