Buurtbewoners "De Residentie" zijn niet gediend met de manier waarop asielcentrum wordt opgericht.  Dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om de vele vluchtelingen op te vangen, daar zijn de bewoners in de buurt van "De Residentie" het grif over eens. Maar de gang van zaken en organisatie stoten enorm tegen de borst.

"We mochten het nieuws vernemen via de media o.a. NNieuws en zullen pas geïnformeerd worden nadat alles officieel in kannen en kruiken is", betreuren de buurtbewoners, die zich in een actiecomité hebben verzameld.

Het actiecomité is zo misnoegd met deze gang van zaken dat het een petitie is opgestart en dinsdagavond op de gemeenteraad een delegatie afvaardigt om de aanpak van het gemeentebestuur aan de kaak te stellen.

Op dinsdag 17 november schrokken de inwoners van het woonpark rond voormalig hotel "De Residentie" (Steenfortstraat, Lichtaart) zich een hoedje. Op RTV en NNieuws werd aangekondigd dat het hotel was opgekocht door de groep Corsendonk en zou worden ingericht als asielcentrum.

"Zo vernamen we voor het eerst dat er naast onze deur 250 asielzoekers zouden worden opgevangen", licht het actiecomité toe. "We hadden verwacht dat de burgemeester eerst onze bekommernissen zou aanhoren maar vernamen al snel dat aan ons wordt voorbijgegaan en dat we pas in laatste instantie formeel ingelicht zullen worden", klagen de buurtbewoners.

De bekommernissen van de buurtbewoners betreffen de veiligheid, de hoeveelheid asielzoekers (250), de inplanting (een residentiële villawijk die ver van de centrums gelegen is) en de gang van zaken (geen enkele vorm van informatie of inspraak).

"In Arendonk is er ook zo'n groot asielcentrum dichtbij woonhuizen en daar heeft de burgemeester een avondklok ingesteld om de overlast te beperken. In de Steenfortstraat in Lichtaart en omstreken valt niets te beleven en 250 asielzoekers ineens is gewoonweg te veel", stelt de buurt. Eén verre buur kwam de dag nadien aan het woord die geen probleem had met het centrum, terwijl de buurtbewoners in de straten rond De Residentie stuk voor stuk bezorgd zijn.

Actiecomité geeft petitie af

Om duidelijk te maken dat de buurt niet gediend is met de gang van zaken en schrik heeft voor problemen en overlast zoals in Arendonk, verenigen de bewoners zich in een actiecomité.

Dat comité is een petitie opgestart tegen de gang van zaken (geen inspraak, geen garanties op veiligheid, niet de juiste locatie en te veel asielzoekers op één locatie). Het comité komt dinsdag op de gemeenteraad ook stil betogen tegen deze manier van werken. Het blijft onderstrepen dat het niet de opvang van asielzoekers an sich is dat het probleem is, maar wel de locatie, de hoeveelheid en het gebrek aan inspraak.

"Daarnaast vragen we ons ook af of er in een vervallen hotel met een 30-tal kamers wel kwalitatief 250 personen opgevangen kúnnen worden. Laat staan dat ze overdag iets om handen hebben in deze rustige buurt.

Dat is toch om problemen vragen om zoveel mensen opeen te pakken in dergelijke buurt?", stelt het actiecomité.

"Met ons stil protest op de gemeenteraad en de petitie willen we het bestuur een duidelijk signaal geven dat we bezorgd zijn. We kunnen niet genoeg onderlijnen dat wij niet tegen vluchtelingen zijn,  maar wel met de concentratie ervan van 250 bijeen in een residentiële villawijk zonder enige consultatie van ons bewoners, zonder enige inspraak en zonder enige garantie op onze veiligheid en dat er geen incidenten zich zullen voordoen", besluit het actiecomité.