Het buurthuis in Diependaal bestaat 25 jaar. De Vriendengroep Diependaal wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er loopt een boeiende overzichttentoonstelling over het ontstaan van de wijk Nieuw Diependaal in 1982 tot vandaag.

'Eerst bestond enkel de Musketstraat met oneven nummering, nadien de Schutterstraat en de Musketstraat met even nummering', zegtr Rob Lathouwers van de Vriendengroep.  'Er was nood aan buurtwerking ervaren door enkele buurtbewoners halverwege de jaren tachtig wanneer de wijk grotere vormen begon aan te nemen. In de woning in de Musketstraat 65 waar in overleg met Eigen Haard, dan geopteerd is om daar een soort van buurthuis van te maken.

Na het organiseren van enkele activiteiten werd het al snel duidelijk dat de huidige woning te klein was en feitelijk enkel kon dienen als beperkte ontmoetingsruimte om bvb. te kaarten, samen wat te keuvelen.

Nadat het stadsbestuur beslist had om het centraal gelegen bos/groenkant om te bouwen tot een speeltuin/sportterrein, is er dan na lang palaveren van de toen huidige buurtvrijwilligers besloten om naast het sportterrein een volwaardig buurthuis voor de ganse wijk Diependaal op te richten.

De eerste steenlegging is gebeurde symbolisch op 2 juli 1993, getuige hiervan de marmeren herdenkingssteen links aan de ingang. 

Huidige prima werking

'Huidige werking loopt vlot met de wekelijkse creanamiddagen, maandelijkse kinder- en tienerwerking en de 30-tal activiteiten van de vriendengroep Diependaal op jaarbasis is het buurthuis niet meer weg te denken in het gemeenschapsleven/buurtleven in de wijk', besluit Rob Lathouwers.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws