U bent hier

Byebye LF-routes, welkom icoonfietsroutes

Neteland
31.03.2021 - 15.39u
Door: Mark Jaspers

Nieuwe Kempenroute en Schelderoute stimuleren meerdaagse fietsvakanties

Om Vlaanderen op de kaart te zetten als internationale fietsvakantiebestemming lanceren de vijf provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen acht icoonfietsroutes. Ze vervangen de LF-routes, volgen het populaire knooppuntennetwerk en verbinden het beste van Vlaanderen.

De nieuwe Kempenroute zet de groenste regio van Vlaanderen in de verf. De nieuwe Schelderoute loodst de fietser langs, over én onder de machtige rivier.

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen met de vzw Grote Routepaden aan de vernieuwing van het meerdaagse fietsaanbod in Vlaanderen.

Centraal staat de realisatie van acht thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute, die de dertig jaar oude LF-routes vervangen.

Het initiatief kadert in het project 'Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025', waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.

Groen en blauw in de hoofdrol

De Kempenroute (203 km) verbindt Antwerpen met Maasmechelen en trakteert de fietser op enkele iconische landschappen, waaronder de Kempense Meren en de vallei van de Kleine Nete.

Veel groen op het traject, met ook minder bekende toppers als de Tielenheide of de Antitankgracht. De mix van natuur, erfgoed en plezante haltes als recreatiedomein De Lilse Bergen maakt er een heel gevarieerde trip van. 

De Schelderoute (181 km) volgt de meanderende rivier tussen Antwerpen en West-Vlaanderen en rijgt de fotogenieke plekken aan elkaar. Nergens beleef je de Schelde beter dan op de autovrije dijkwegen en op de veerboot, een heerlijk intermezzo.

Ook de waterrijke natuur, het nautische erfgoed en de Scheldedorpjes charmeren. De ambitie leeft om er een grensoverschrijdende route richting bron (Frankrijk) en monding (Nederland) te maken.

Meer (internationale) fietsreizigers

De nieuwe bewegwijzering van de Kempenroute is intussen afgerond, de borden van de Schelderoute duiken deze week op. Toerisme Vlaanderen financierde de bewegwijzering, de provincies zorgen voor de plaatsing en het onderhoud.

Vanaf mei doorkruist een derde icoonfietsroute de provincie: de nieuwe Kunststedenroute loopt via Antwerpen en Mechelen. Voor de zomer zijn alle acht belevingsroutes klaar.

Meteen de ruggengraat van het project, legt gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes uit: “De nieuwe routes vormen de perfecte basis voor aantrekkelijke fietsvakanties. We zullen de samenwerking met de private sector van fietsvakantiemakers en service-leveranciers dan ook intensiveren. Voor de fietsers plannen we een meertalige portaalwebsite en nieuwe uniforme gidsen.

Zo bouwen we, samen met onze partners, Vlaanderen uit als internationale fietsvakantiebestemming. Steeds meer fietsreizigers - Belgen en van zodra de coronapandemie achter de rug is, ook buitenlanders - zullen onze regio’s en steden ontdekken. Een opsteker voor onze lokale toeristische ondernemers!”

Fietsers vinden praktische info over de diverse icoonfietsroutes - kaartje, korte beschrijving en gpx-bestanden voor smartphone of gps-toestel - op www.vlaanderenmetdefiets.be.

Kempenroute

Iconisch? Kempense natuur en erfgoed

start/eindpunt: Antwerpen of Maasmechelen

afstand: 203 km, waarvan 98 km in de provincie Antwerpen

bewegwijzering: wit-groene borden met paarse routenaam

blikvangers provincie Antwerpen: Kempense Meren, Sas4-Toren, vallei Kleine Nete, Kempense Heuvelrug/Slapende Reus, De Hoge Rielen, Tielenheide, De Lilse Bergen, Zoerselbos, Antitankgracht, Fort van Oelegem, Vrieselhof, Rivierenhof en Park Spoor Noord

andere blikvangers: o.a. Terhills toegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen, voormalige Limburgse mijnsites, Bosland en fietsbelevingen Fietsen door de Heide/door het Water/door de Bomen

praktische info: kaartje, korte beschrijving en gpx-bestanden voor smartphone of gps-toestel op www.vlaanderenmetdefiets.be 

Schelderoute

Iconisch? De machtige, meanderende Schelde

start/eindpunt: Antwerpen of Spiere-Helkijn (grens West-Vlaanderen en Henegouwen)

afstand: 181 km, waarvan 51 km in de provincie Antwerpen

bewegwijzering: wit-groene borden met blauwe routenaam

blikvangers provincie Antwerpen: veerdienst Moerzeke/Sint-Amands/Mariekerke; Scheldedorpen Sint-Amands en Mariekerke, stiltegebied Weert, Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde en Sas van Bornem

fietserstunnel onder de Schelde, Scheldekaaien Nieuw Zuid, Het Steen, Noorderkasteel, polderdorp Lillo en haven in Antwerpen

andere blikvangers: o.a. Oudenaarde centrum, Ename dorp, Gent centrum (samenvloeiing Leie en Schelde), natuurgebieden Gentbrugse Meersen en Kalkense Meersen, Dendermonde, scheepswerven van Baasrode, Scheldebrug in Temse, fort van Steendorp, Graventoren in Rupelmonde en Polders van Kruibeke

praktische info: kaartje, korte beschrijving en gpx-bestanden voor smartphone of gps-toestel op www.vlaanderenmetdefiets.be

 


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto