Voortaan kun je in Geel een auto uitlenen via het autodeelsysteem van cambio.
Cambio autodelen is een flexibele formule waarbij op verschillende locaties in Geel dag en nacht een auto klaarstaat voor de gebruikers (zowel particulieren als organisaties en bedrijven).
Inwoners van Geel kunnen dankzij een proefaanbod het autodelen voordelig uittesten. Op 15 juni is er ook een online infosessie over het autodelen gepland.
Bewoners die niet elke dag gebruik maken van de wagen kunnen in Geel een auto uitlenen via het autodeelsysteem cambio. Cambio autodelen valt best te vergelijken met een uitleendienst, maar dan niet voor boeken of DVD's, maar voor auto's.
Wie bij cambio aangesloten is kan een auto reserveren voor de periode dat hij er één wil, op het moment dat hem het best uitkomt. Een cambio-gebruiker betaalt in functie van het gebruik (tijd en kilometers) en kan dus heel wat geld uitsparen als de auto slechts sporadisch gebruikt wordt.
Van de wagens zelf (onderhoud, keuring, administratie, ...) hoef je je niks aan te trekken, cambio zorgt voor alles. Kortom : ideaal voor wie weinig rijdt ... of als alternatief voor de vaak minder gebruikte tweede wagen.
Drie deelwagens om te starten
Wie in Geel wil autodelen, kan terecht op een van de drie standplaatsen. Er staat een stadswagen aan het station, in de J.B.- Stessensstraat aan de parking van Sanofi/Cipal aan Diestseweg.
Er wordt gestart met drie deelwagens op fossiele brandstoffen, later dit jaar komen daar nog twee elektrische wagens bij aan De Bogaard en IOK. Aan het station komt ook nog een bestelwagen. De stad ondersteunt het autodeelsysteem financieel.
Het initiatief komt immers tegemoet aan de lokale parkeerdruk (één cambio-wagen vervangt namelijk minstens 8-12 particuliere wagens in de buurt) en draagt bij tot een beter milieu. Als het autodelen aanslaat, zal de stad het autodeelsysteem nog verder uitbreiden.
Proefaanbod voor inwoners
Inwoners van Geel die nu aansluiten bij cambio kunnen beroep doen op het proefaanbod dat cambio samen met de stad aanbiedt. Dankzij dit proefaanbod betaal je geen instapkosten (waarde: 35 euro) en kun je het systeem dus gemakkelijk uittesten en ervaren of autodelen iets voor jou is. Wie wil er nu geen wagen zonder de zorgen?
Hoe werkt cambio autodelen?
Wie aansluit bij cambio krijgt toegang tot het cambio-wagenpark en dit voor alle deelwagens in heel België. De gebruiker reserveert de auto van zijn keuze waar hij dat wenst.
Reserveren kan dag en nacht, zowel telefonisch, via internet als via de app. Zo is deze dienst voor alle inwoners bereikbaar en niet enkel voor wie over smartphone en mobiel internet beschikt.
De auto kan zowel voor korte tijd (een uur) als een langere periode (een dag, een week of langer) ontleend worden. De gebruiker haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar terug aan het einde van de rit. Afhalen en terugbrengen kan de klok rond, zeven dagen per week.
Openen van de wagen gebeurt met de cambio chipkaart of met de cambio-App.
Gebruikers betalen een beperkt maandelijks abonnement (4 of 8 euro) en betalen verder enkel in functie van hun gebruik. Wie veel rijdt betaalt wat meer, wie een maand nauwelijks rijdt betaalt enkel het abonnement en die ene of paar ritten.
Alle kosten zitten in de prijs inbegrepen (verzekering, brandstof!, ...), vaste kosten vallen weg.
Cambio autodelen in Vlaanderen/België
Cambio biedt haar diensten al aan in 55+ steden en gemeentes in Vlaanderen. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van een systeem als cambio en de groep gebruikers groeit dan ook voortdurend aan.
De kaap van 50 000 gebruikers in België werd dan ook al ruimschoots overschreden. In totaal hebben deze gebruikers zo'n 1800 deelauto's tot hun beschikking.
Infosessie voor Gelenaars
Inwoners van Geel kunnen het online infomoment volgen op 15 juni om 20 uur – de deelname is gratis en vrijblijvend. Inschrijven voor dit infomoment doe je via www.cambio.be/geel. Voor meer informatie over cambio autodelen kun je terecht bij cambio op het nummer 09 242 32 15 of op www.cambio.be. Foto's : o.a. schepen van mobiliteit Marlon Pareijn en Tom Alleman (Cambio).
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.
Twee jaar na de overname van de Herentalse vishandel Arijs kan opvolger De Vis Factorij eindelijk vooruitblikken naar een mosselzomer zonder coronabeperkingen.
De eerste levering echte verse Zeeuwse mosselen bodemcultuur komt morgen vrijdag aan. De winkel hoopt dat de traditie van mosselsoupers na de coronacrisis zal heropleven.
Vandaag nam het stadsbestuur de oude archieven over Herentals, Morkhoven en Noorderwijk symbolisch in ontvangst van het Algemeen Rijksarchief, de federale archiefinstelling.
Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond in Moktamee, opgeluisterd met een lezingen over de geschiedenis van Herentals. Vooral het nieuws over een onbekende volkstelling en de heksenprocessen trokken de aandacht.