Campinia Academica pakt op donderdag 22 november uit met een lezing 'Confrontatie tussen geloof en wetenschap'.


Campinia Academica organiseert op donderdag 22 november een lezing door dr. Jean Marie Hubrechts: Confrontatie tussen geloof en wetenschap. De lijkwade van Turijn.

De lezing start om 20 uur en vindt plaats in het WIJNHUIS, Stationsstraat 56 te 2440 Geel.

Dokter Jean Marie Hubrechts werd geboren in Hasselt in 1947. Na een kandidatuur in de geneeskunde aan het Rijksuniversitair Centrum te Antwerpen, behaalde hij in 1974 het diploma van doctor in de genees- heel- en verloskunde aan de VU Brussel. Hij behaalde ook de wettelijke graad van geaggregeerde van het hoger onderwijs en een getuigschrift in de menselijke oncologie.

Van 1973 tot 1978 was aan de VU Brussel assistent van professor in de microbiologie dr. F. De Meuter en doceerde hij van 1992 tot 1994 aan de Luikse universiteit. Gedurende meer dan 10 jaar deed hij navorsingwerk rond chlamydia trachomatis, anaërobe bacteriën, in vitro fertilisatie met embryotransfer bij ambulante patiënten en vaginale ecologie en deed hij tussen 1977 en 1989 multipele klinische studie in het Centrum voor genito-urinaire geneeskunde in het UZ St.-Pieter te Brussel. Tevens heeft hij een groot aantal wetenschappelijks studie op zijn naam staan en hield hij als spreker meer dan 200 wetenschappelijke lezingen.

De lijkwade van Turijn is een eeuwenoude tweedegraads relikwie binnen het christendom, een linnen kleed van 4,36 meter x 1,10 meter, waarop vaag een beeld te zien is van een man met verwondingen, zoals die zouden kunnen ontstaan bij een kruisiging. In de 14de eeuw dook de lijkwade voor het eerst op en in 1357 werd ze voor de eerste maal openbaar getoond.

De bisschop van Troyes verbood echter de tentoonstelling. Sinds de 14de eeuw laat de katholieke kerk ook de verering van lijkwade toe als kunstzinnige voorstelling van Jezus.

De meeste wetenschappers beschouwen de lijkwade als een vervalsing en onderbouwen hun standpunt met de koolstof-14 datering, die de lijkwade dateert tussen circa 1260 en 1390.

Andere wetenschappers spreken dit dan weer tegen en beweren dat kunstenaars uit de middeleeuwen niet beschikten over de kennis en technologie om een dergelijke vervalsing te maken. Van 10 april tot 23 mei 2010 werd de lijkwade aan het publiek getoond in de Dom van Turijn, de volgende keer zal dit zich pas weer voordoen in 2025.

In zijn lezing zal dr. Hubrechts de diverse theorieën over de al dan niet echtheid van de lijkwade behandelen.

Voor leden van Campinia Academica is de toegang gratis, niet-leden betalen een bijdrage van 8 €.


Campinia Academica is een apolitieke vereniging en staat open voor academici van alle levensbeschouwingen. De door de vereniging georganiseerde activiteiten staan open voor elke belangstellende.