U bent hier

Campus Vesta : 'Doe de deur dicht'

Lier regio
18.09.2020 - 15.50u
Door: Lex Verellen

Doe de deur dicht, deze opmerkelijke richtlijn werd vanmorgen op Campus Vesta gelanceerd, de nieuwste brandpreventiecampagne. Voor het eerst zullen alle toonaangevende organisaties en alle hulpverleningszones gedurende 14 dagen campagne voeren rond hetzelfde thema.

De campagne wil de bevolking bewustmaken van het belang van dichtgehouden binnendeuren, voldoende rookmelders en een vluchtplan. Alleen met de combinatie van deze drie belangrijke elementen stijgt de kans tot 20 minuten op het overleven van een brand.

Doe de deur dicht en redt levens bij brand

Feit: de combinatie van binnendeuren die dicht zijn (= niet op slot), een goed vluchtplan én voldoende rookmelders, biedt bewoners de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en de woning te kunnen verlaten.

Veel mensen hebben de gewoonte om de deuren in huis open te laten . Dat moet veranderen.

De deur dicht doen, vooral 's nachts, is van levensbelang. Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden.

De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt.

Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat iedereen tijdig de woning kan verlaten bij brand. Trek ook de deuren dicht op weg naar buiten, zo wordt de brand opgesloten en de schade beperkt.

Hang rookmelders

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat iedereen zichzelf in veiligheid kan brengen.

In grotere woningen kan er gekozen worden voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Er moet in elk geval voor gezorgd worden dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kunnen op een simpele manier draadloos met elkaar verbonden worden.

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en in Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.*

*In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt er alleen een verplichting voor huurwoningen en moet er in elke kamer op de vluchtweg vanuit de slaapkamer naar buiten een rookmelder hangen.

Bewustmakingscampagne

Voor het eerst slaan verschillende organisaties de handen in elkaar om de bevolking te sensibiliseren rond brandveiligheid.

Met deze campagne willen Netwerk Brandweer, Oscare, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Brandweer Brussel, Agentschap Wonen Vlaanderen, VVSG, Brandweervereniging Vlaanderen en Stichting Brandwonden de bevolking bewustmaken van het belang van een deur die dicht is in combinatie met voldoende rookmelders en een vluchtplan.

De campagne zal zowel via online kanalen als via printmedia worden verspreid. Daarnaast zal Jan Van Looveren dit najaar in het VRT-programma Factcheckers (op één) de impact onderzoeken van een slaapkamerdeur die dicht is.

De bewustmakingscampagne past in de doelstellingen van het nationaal brandpreventieplan 2020: een veiligere samenleving met significante vermindering van het aantal woningbranden en CO-intoxicaties.

De deelnemende organisaties willen op die manier het aantal doden en gewonden terugdringen en de schade in en rond woningen beperken.

Meer info: doededeurdicht.be

imageMeer nieuws

Schipper loost olie in kanaal Herentals-Bocholt aan Aurubis Olen

Geel | Kempen regio | Olen 20.10.2021 - 09.59u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 20.10.2021 - 09.24u

Wout van Aert genomineerd voor Vlaams Sportjuweel

Wout van Aert genomineerd voor Vlaams Sportjuweel
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.10.2021 - 08.44u

Jan Moons : 'Seven2one Final Edition in Den Eyck op 10/11'

Jan Moons : 'Seven2one Final Edition in Den Eyck op 10/11'
Heist op den Berg | Kasterlee | Kempen regio 19.10.2021 - 17.02u

Camille komt naar Pennenzakkenrock 2022

Camille komt naar Pennenzakkenrock 2022
Kempen regio | Provincie Antwerpen 19.10.2021 - 16.39u

Koppelandstraat enkele dagen dicht

Herentals 19.10.2021 - 15.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto