U bent hier

Campus Vesta leerde voorbije 5 jaar bijna 20.000 cursisten reanimeren

Lier regio | Neteland
26.09.2017 - 14.25u
Door: Mark Jaspers

Meer en meer mensen in de provincie Antwerpen hebben reanimeren in de vingers

Bruno Peeters, gedeputeerde voor veiligheid, is trots op de mooie cijfers. "We leren op Campus Vesta jaarlijks rond de 4000 cursisten reanimeren. De meeste cursisten volgen de opleiding via hun werkgever. Onder hen zitten ook hulpverleners-ambulanciers en brandweer- en politieprofessionals.

De voorbije 5 jaar steeg het aantal cursisten voor reanimatielessen met meer dan 50 procent. We merken dat er toch wel sprake is van een maatschappelijke verschuiving. Mensen zijn steeds mondiger en zelfredzamer: bij een ongeval of incident willen we ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Krijgt er iemand in een drukke winkelstraat een hartstilstand dan wil je als voorbijganger zelf kunnen ingrijpen nog voor de hulpdiensten er zijn. Je hebt een gsm op zak om meteen de hulpdiensten op te roepen. Vervolgens passief naast een slachtoffer in nood blijven staan, dat is toch voor de meeste van ons geen optie?"

Jonge mensen willen het verschil maken

"Zeker jonge mensen hebben veel interesse in reanimeren. Dat merken we bij onze studenten zevende specialisatiejaar integrale veiligheid die we op Campus Vesta de basisvaardigheden van dringende geneeskundige hulpverlening aanleren. Ze vergaren graag kennis en als ze iets niet weten, googelen ze snel.

Online bekijkt de jonge generatie de meest uiteenlopende tutorials. Leren reanimeren, past voor hen in de wereld van praktische kennis opdoen. Het geeft me als gedeputeerde van veiligheid een warm gevoel als je ziet hoeveel zelfvertrouwen jongeren krijgen zodra ze eenmaal kunnen reanimeren. Zeker naar hun geliefden toe is kunnen ingrijpen in een noodsituatie en al iets kunnen doen voor de ambulance er is, een geruststelling. Niemand zit erop te wachten om zijn eigen oma te reanimeren, maar weten dat je het kunt als het zou gebeuren, dat is voor jonge mensen een vorm van respect naar de oudere generatie toe."

Chemische sector investeert in realistische scenariotraining

Wat opvalt is dat grote chemische bedrijven sterk investeren in bijscholingen zo realistisch mogelijk maken. Zo worden er via Campus Vesta medische rollenspelers ingehuurd die de bijscholing dubbel zo pittig maken. Opmerkelijk is volgens Bruno Peeters de stijgende vraag naar anderstalige rollenspelers. "Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van hun sociale rol en hebben aandacht voor hoffelijkheid en diversiteit.

Ze willen dat hun bedrijfshulpverleners zowel in als rond het bedrijf interveniëren bij incidenten. Wordt er een anderstalige leverancier op de parking onwel, dan is het maar goed dat je werknemers kunnen reanimeren en in een opleiding al eens uit hun comfortzone werden gehaald." Voor Philippe Droesbeke, general manager van SEA-Tank Terminal, is het een kwestie van kiezen voor talentmanagement. "SEA-Tank Terminal zet hoog in op haar menselijk kapitaal. Realistische trainingen maken voor ons het verschil."

Gedeputeerde Bruno Peeters is heel tevreden met deze tendens. "Het is knap hoe de chemische sector en de Seveso-bedrijven in de provincie Antwerpen toch wel duidelijk een voortrekkersrol spelen op het vlak van zo breed mogelijk reanimatieskills aanleren. Weer een bewijs dat we met multidisciplinair opleidingscentrum Campus Vesta ook inspelen op de noden van de bedrijfswereld."

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
Woensdag 27 september
Bijscholing reanimatie voor werknemers SEA-Tank Terminal
van 6 tot 8 uur en van 16 tot 18 uur

Waar:
Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst

 

imageMeer nieuws

'Bloedbad dreigt in horeca, als de zomer geen beterschap brengt'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 12.07.2020 - 12.11u

Opnieuw stijging in coronabesmettingen: gemiddeld 88 per dag

Opnieuw stijging in coronabesmettingen: gemiddeld 88 per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 12.07.2020 - 11.00u

Daggemiddelde besmettingen stijgt met 4 procent: vooral in provincie Antwerpen en bij 20-ers en 50-ers

 Daggemiddelde besmettingen stijgt met 4 procent: vooral in provincie Antwerpen en bij 20-ers en 50-ers
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 11.07.2020 - 10.06u

Niet naleven van mondmaskerplicht kan boete van €250 opleveren

Niet naleven van mondmaskerplicht kan boete van €250 opleveren
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 11.07.2020 - 03.18u

Dakbrandje bij roofingwerken in Rabesdijk

Grobbendonk 10.07.2020 - 20.08u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 10.07.2020 - 18.08u

KVC Westerlo breidt uit met jong geweld

Westerlo 10.07.2020 - 13.06u

Vorselaar is een verrassend erfgoeddorp

Vorselaar is een verrassend erfgoeddorp
Vorselaar 10.07.2020 - 12.03u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto