Bruno en Tamara traden op 25 november naar voren als hét prinsenpaar van de Heiknuiters 2017- 2018. Zij zullen tijdens het 54e jaar het boegbeeld vormen van de gilde en de naam Heiknuiters alle eer aandoen.

Paul Turlinckx voorzitter : 'Wie zijn Bruno en Tamara? Prinses Tamara werd geboren en getogen in Geel. Ze is een nicht van de voorzitter en carnaval zit dus in haar bloed. Bovendien is haar dochter één van onze dansmariekes. In 2015 leerde Tamara Bruno kennen en hij rolde dus sowieso in het carnavalsleven.

Dat zij carnaval smaken is duidelijk want naast hardwerkende leden zijn ze ook nog lid van de Heiwijven, een groep dat jaarlijks deelneemt aan de lokale carnavalsstoet. De Prins en Prinses ontvingen in januari de sleutel van de schatkist van stad Geel.

Onze vereniging is het Stadhuis hiervoor dankbaar want zonder steun krijgen vele verenigingen het moeilijk om te overleven. Zonde, gezien 'vereniging' 'synoniem is van 'samenvoeging; verbond; verdrag; gezelschap'. 

Een stukje cultureel erfgoed dat leeft

I'n de jaren '60 en '70 waren er in het dorp verschillende groepen met elk hun belangstellingen. Enerzijds had je bijvoorbeeld de supporters van Nest Bens. Anderzijds was er de clan van Jos van Olmen.

Beide waren topwielrenners van de Hei. De ene nam deel aan de Olympische Spelen en de andere werd Belgisch kampioen. Verder waren er twee verschillende fanfares: deze van Mil Vansant en die van de 'Keut'.

Tel daarbij nog de hevige strijden tussen de voetbalploegen Alberta en Heisport. Meermaals konden deze verenigingen niet door dezelfde deur omwille van verschillende opvattingen.

De oprichting van de carnavalsgilde in 1964 bracht de mensen weer samen, ondanks de tegenstrijdige overtuigingen. Het opzet is nog te zien anno 2018: buurtbewoners maken samen plezier en verenigingen organiseren gezamenlijke activiteiten.

Beide fanfares lopen mee in één optocht en de ene komt in het clubhuis van de andere een pint drinken. Vele verenigingen komen aan hun einde en dat is in de Hei niet anders.De oprichting in '64 bracht de mensen samen.

Anno 2018 is dit opzet nog altijd geslaagd

'Het zijn tenslotte draaischijven in het leven gezien ze een grote impact hebben op de economie. Denk er eveneens aan dat het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is om samen te leven in de fysieke wereld.

2019 is een jubileumjaar voor onze carnavalsgroep. Dat jaar bestaan we 5 x 11 jaar. Het gekkengetal 11 is belangrijk in de carnavalswereld. Het is een eer dat we voor deze gelegenheid een plekje te krijgen in onze stad om een monument te plaatsen.

We werken aan een ontwerp van een zuil met de Heikneuter. De Heikneuter is een zangvogel met een kastanjebruine kleur, een donkerbruine snavel en een rode borst. In de volksmond ook wel een Heiknuiter. Hiermee eveneens de verklaring van onze naam.

Een ander idee was om onder dorpskernborden van Winkelomheide toeristische borden aan te brengen die mensen welkom heten en verwijzen naar het Heiknuitersdorp. Op deze manier vergeten passanten en buurtbewoners nooit welke betekenis carnaval heeft voor deze parochie.

54e CARNAVALSTOET IN WINKELOMHEIDE

'Zaterdag 3 maart bewegen de praalwagens en gekken zich weer voort door de straten van Winkelomheide. Het startsein geven we traditioneel om 14 uur. Dit is al de 54e editie.

Daarmee gaan we richting ons gouden jubileum: 5 keer 11 is 55 jaar Heiknuiters.

Sinds 2016 zetten we evenveel praalwagens in als het aantal jaar bestaan. Dit betekent dat maar liefst 54 wagens en groepen de stoet vorm geven dit jaar!
De parade is dus niet op vijf minuten gepasseerd en je zal je ogen de kost kunnen geven.

Nationale en internationale groepen garanderen onze bezoekers ambiance, cadeaus en snoep. Uiteraard vragen we enkel de weergoden om ons goedgezind te zijn. Ondanks het slechte weer vorig jaar konden we toch nog 975 toeschouwers verblijden.

Ook dit jaar heten we iedereen van harte welkom op onze stoet in Winkelomheide op zaterdag 3 maart om 14 uur.'

VEILIGHEID VOOR ALLES

'Gelukkig is het niveau van terreurdreiging gezakt maar dat betekent niet dat we geen veiligheidsmaatregelen nemen. Rugzakken, grote draagtassen en flessen zijn verboden. Bovendien is geen enkel verkeer toegelaten in het centrum van Winkelomheide en rondom het parcours vanaf 13 uur.'


HET GROOTSTE VERKLEED CARNAVALSBAL VAN DE STREEK
Dezelfde 3e maart openen wij om 20.11 uur de deuren van Euro Gijbelshallen voor het carnavalsbal. 10-tallen vrijwilligers werken dagen aan een stuk om de hallen om te bouwen tot een gezellige feestzaal.

Het is uniek in onze regio dat wij zo'n locatie van Euro Gijbels ter beschikking krijgen om jaarlijks dit evenement te organiseren. Bedankt hiervoor, Kris Gijbels. We verwachten gemakkelijk 800 bezoekers op het bal. Disco Atlantis draait vanaf 20.15 uur carnavalsmuziek om de aanwezigen in de juiste sfeer te brengen.

Omstreeks 22.30 uur is er een kort formeel moment om onze nationale en internationale vrienden welkom te heten. Bijgevolg zetten onze Dansmariekes hun beste beentje voor met hun optredens. Tot slot gaat het feest door tot 3 uur 's nachts.

CARNAVALBAL VOOR DE KINDEREN

Zondag 4 maart begint de dag vroeg voor onze gildeleden. We komen samen met onze Duitse en Nederlandse vrienden tijdens Frühstück, een traditioneel ontbijt met soep en spek. Daarnaast bezoeken prins Bruno en prinses Tamara 3 belangrijke personen in ons dorp: de oudste man, de oudste vrouw en de oudste OPZ-patiënt van Winkelomheide.

Het prinsenpaar komt om 14 uur terug toe aan de feestzaal want dan staat het kinderbal op het programma. Jaarlijks ondervinden we dat de kinderen geruime tijd op voorhand hun opwachting maken voor hun feest.

De kleine carnavalisten genieten van talrijke dansoptredens en verrassingen. Verder verwennen diverse clowns de kinderen met grappen en fascinerende trucjes. Tot slot eindigen we het feest met honderden ballonnen die tegelijk neerdwalen uit de lucht.

Dat is eveneens het teken voor de kinderen dat ze hun cadeau persoonlijk mogen ophalen bij het prinsenpaar. Voor de leden van de gilde begint dan al de grote kuis maar ook de plannen voor het volgende seizoen', besluit  Paul Turlinckx voorzitter. Foto's archief NNieuws.