De 25e editie van de Olense Kartoenale stak in een extra feestelijk tintje. Alle aanwezigen kregen bij het binnenkomen een bloem in het knoopsgat van hun jas. De Kartoenale vierde immers haar zilveren jubileum en dat gaf aanleiding tot enkele interessante cartoonquotes.

Zo ontstonden de plannen voor de 1e Kartoenale aan de toog van café De Zwarte Stier op het dorpsplein. De Kartoenale bestaat nog, de Zwarte Stier is al afgebroken.

De Olense schepen van cultuur Riet Smits had de inzet van Cois Veldeman en Paul Certiaens, 2 mannen van het eerste uur en nog altijd de stuwende krachten achter de Kartoenale, gesignaleerd aan Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. En die had er waarempel voor beide heren een medaille/dasspeld als blijk van waardering voor over.

Het ontlokte de immer sympathieke Olense schepen de volgende gevleugelde woorden: "een medaille van de minister en een kus van de schepen". Diezelfde schepen hoopt wel dat bij een volgende editie er eens Belgen of Nederlanders bij de winnaars zijn. Want met al die buitenlandse namen... het is nog moeilijker dan een toneeltekst van buiten te leren!

Zondag 17 november kan je een selectie van de cartoons van de Olense Kartoenale bekijken in het gemeentehuis. Dit ter gelegenheid van Olen Jaarmarkt. Ook tijdens de rest van de maand november en december kan je de tekeningen bekijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.