De meerderheid in het Catalaanse parlement heeft de resolutie over onafhankelijkheid goedgekeurd. Het Catalaanse volkslied weerklonk onmiddellijk nadat duidelijk werd dat "Si" het heeft gehaald. De Spaanse premier Rajoy heeft al gereageerd, hij belooft dat hij de wettelijkheid zal herstellen.

De afgelopen uren verliepen vol drama in het Catalaanse parlement in Barcelona. De regeringspartij Junts pel Sí had eerder op de dag een resolutie over eenzijdige onafhankelijkheid ingediend, gesteund door de radicaal-linkse partij CUP.

De oppositiepartijen konden zich daar niet in vinden; hun woordvoerder verscheurde ostentatief op de spreekstoel de tekst van de resolutie en ze haalden de Spaanse vlag boven. Daarna verlieten de meeste oppositiepartijen het halfrond.

Uiteindelijk werd beslist om de stemming geheim te houden. De parlementsleden werden bij naam afgeroepen; één voor één kwamen ze hun stembriefje afgeven om in de urne te deponeren. Toen minister-president Carles Puigdemont zijn stem indiende, weerklonk applaus. (VRTNWS)