De provincie Antwerpen verlengt de maatregelen die ze genomen heeft in de strijd tegen corona, niet. Dat heeft provinciegouverneur Cathy Berx aangekondigd.

Volgens Berx hebben de maatregelen gewerkt en kan de provincie nu overschakelen op de federale maatregelen.

Eind juli had Antwerpen een piek in het aantal coronabesmettingen met een r-waarde van 2, wat betekent dat elke besmette patiënt twee anderen besmette. Nu is die r-waarde teruggevallen tot 0,83.

Volgens gouverneur Berx hebben de maatregelen die de provincie toen nam, dus goed gewerkt.

Berx dankte de Antwerpenaren omdat ze de volgens haar draconische maatregelen goed hadden opgevolgd, ondanks alle bagger en kritiek die de gouverneur naar eigen zeggen over zich heen had gekregen: " Liever foert zeggen en een vinger opsteken en toch je gedrag aanpassen."

En dus worden de maatregelen die de provincie Antwerpen laatst nog op 12 augustus had genomen, niet verlengd.

Dus ondermeer de nachtklok verdwijnt, waardoor je in de hele provincie Antwerpen moest binnenblijven tussen 1.30 uur 's nachts en 5 uur 's morgens. In de provincie Antwerpen gelden vanaf middernacht de maatregelen die voor het hele land gelden.

Maak dat je altijd een mondmasker bijhebt

'Doordat alleen nog de federale maatregelen zullen gelden, vervalt niet alleen de nachtklok, maar ook de algemene verplichting om in de provincie Antwerpen altijd en overal een mondmasker te dragen.

Gouverneur Berx vroeg wel met aandrang om altijd een mondmasker bij te hebben, zodat je het kunt opzetten waar een reëel risico op besmetting is of opduikt.

En ze vroeg ook met aandrang dat wie in quarantaine moet, zich daar aan houdt, zeker als de scholen opengaan.

Volgens cijfers die de gouverneur gaf, telt Antwerpen nu 39 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is een pak minder dan Brussel (73,5). Vorige week (16-22 augustus) kende de provincie een scherpe daling van het aantal nieuwe besmettingen tot 105 per dag.' (VRTNWS)  Foto's © Bert Van Den Broucke/Photo News.