Op donderdag 7 oktober testten meer dan 115 steden en gemeenten in België het waarschuwingssysteem BE-Alert tijdens de nationale test.

'In de provincie Antwerpen vond een primeur plaats', zegt Cathy Berx, gouverneur.  'Daar werd de locatiegebaseerde technologie op grote schaal getest. Alle personen die op het moment van de test aanwezig waren in de provincie Antwerpen, ontvingen een SMS. In totaal werden zo meer dan 1,9 miljoen SMS'en verzonden.

De test verliep zeer vlot. Enkel de verzending door Orange verliep met enige vertraging.

Deze testmomenten zijn nuttig om de procedures en de technologie te testen. Tegelijk is het een goede gelegenheid om de inschrijvingen op BE-Alert te verhogen.

Hoewel het technisch mogelijk is om een SMS te versturen naar de mensen die fysiek aanwezig zijn in een geselecteerde zone (ook aan wie zich niet inschreef), blijft het van kapitaal belang dat mensen zich inschrijven op BE-Alert.

Door zich op voorhand te registreren, kunnen mensen ook verwittigd worden bij een noodsituatie in hun woonplaats, ook al zijn ze op dat moment niet aanwezig. Daarnaast zijn er noodsituaties waarbij het nuttig is om enkel de inwoners van een bepaalde zone te alarmeren.

Afgelopen week nam het aantal geregistreerde adressen in de provincie Antwerpen met ongeveer 4% toe: de teller staat hierdoor op bijna 200.000 geregistreerde adressen.

Dit aantal vormt een goede basis, maar uiteraard kan en moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een echte noodsituatie zal verlopen.

Be-Alert werd de afgelopen drie jaar in de provincie Antwerpen meer dan 130 keer ingezet tijdens een noodsituatie om de bevolking te alarmeren.

Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, incident met gevaarlijke stoffen, elektriciteitsonderbreking, stormweer, maar ook tijdens de coronacrisis werd BE-Alert regelmatig ingezet.

Het is dus nooit te laat om je te registreren. Doe dit vandaag nog via www.be-alert.be. Zo zijn we samen voorbereid op een noodsituatie.'