'Tot en met 31 januari 2021 zijn kerstmarkten, winterdorpen, in – en outdoor gelegenheidsschaats-banen en vergelijkbare installaties en/of evenementen voor het gehele grondgebied van de provincie Antwerpen verboden zijn', zegt gouverneur Cathy Berx.

Slechte epidemiologische situatie in provincie Antwerpen

Gouverneur Berx: "Helaas is de verspreiding van het coronavirus COVID-19 virus nog steeds bijzonder sterk en continu in provincie Antwerpen. Zo bedraagt de incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 inwoners maar liefst 800 wat nog veel te hoog is.

Ook stijgen het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en de opnames op intensive care nog steeds. We moeten bovendien ook lessen trekken uit de vorige golf: het te vroeg loslaten en versoepelen van de maatregelen heeft verregaande gevolgen.

Daarom kijken we in provincie Antwerpen naar controle en beheersing op de langere termijn, al is zelfs ook die termijn helaas steeds relatief."

Tijdens het burgemeestersoverleg van afgelopen week werd duidelijk dat de gemeenten al heel wat aanvragen binnenkrijgen voor evenementen in de maand januari. Meer concreet gaat het om kerstboomverbrandingen, nieuwjaarsdrinks, uitgestelde kerstmarkten en winterhappenings.

Ook in januari zal het nog niet wenselijk zijn om evenementen te organiseren waar veel mensen samenkomen en nauw fysiek contact onvermijdelijk is. Het risico op superverspreider-evenementen met nieuwe uitbraken en snel stijgende besmettingscijfers blijft te groot.

Op dit ogenblik zijn alle evenementen - ook kleine evenementen - uitdrukkelijk verboden.

Bovendien moeten ze steeds ook en in de eerste plaats oog hebben voor de epidemiologische situatie in de gemeente. Een nieuwe golf van besmettingen vermijden is onze aller opdracht en doen we samen!"  Foto Photo News.