Ondanks de zeer hoge covid cijfers in de provincie Antwerpen leverde het overleg tussen gouverneur Cathy Berx en de burgemeesters na het overlegcomité geen strengere maatregelen op.

Vorige zondag kregen de burgemeesters nog een ‘toolkit’ doorgestuurd, een waaier van mogelijke maatregelen, die lokaal of provinciaal mogen worden afgekondigd, bovenop de federale verstrengingen zoals de mondmaskerplicht en de deeltijdse thuiswerkplicht.

Het gaat bv. om extra sensibiliseren, het beperken of stopzetten van activiteiten van sport- en jeugdverenigingen, het in beperkte groep winkelen, striktere horecaregels, of in extreme gevallen zelfs een avondklok. Maar na de federale maatregelen woensdag werden op het burgemeestersoverleg vrijdagmiddag geen extra maatregelen genomen.'

Extreem hoog

'Er zijn nu geen provinciale maatregelen afgekondigd en ook geen gemeentelijke. We blijven het wel goed opvolgen”, zegt Cathy Berx. “De cijfers blijven extreem hoog en we hopen dat de versnelling van het aantal besmettingen vertraagt en dat we snel naar een plafond gaan. Zo kunnen we de druk op de zorg doen afnemen.

Gemeenten moeten wel strikt toekijken op evenementen en markten.

Zondag kregen de burgemeesters nog een 'toolkit' doorgestuurd, een waaier van mogelijke maatregelen, die lokaal of provinciaal mogen worden afgekondigd, bovenop de federale verstrengingen zoals de mondmaskerplicht en de deeltijdse thuiswerkplicht.

'Er zijn nu geen extra provinciale maatregelen afgekondigd en ook geen gemeentelijke. We blijven het wel goed opvolgen', zegt Cathy Berx na afloop.

'Gemeenten moeten wel strikt toekijken op evenementen en markten. Sommige gemeenten schrappen die met spijt in het hart zelf al. Andere nemen specifieke organisatorische maatregelen, zoals een covidpas-bandje per dag, zoals Lier wil doen.

'Inwoners blijf ik vragen de basismaatregelen nauwgezet te volgen, altijd en overal. Beperk uw contacten, houd afstand, doe dingen buiten, zet uw masker op. Ik hoop ook op sociale controle. Is een situatie niet veilig – tafels te dicht bij elkaar of slechte ventilatie – stel er dan vragen over', besluit gouverneur Berx.

Foto Johan Temmerman - archief /NNieuws.