De catmobile van GAIA hield vanmorgen halt op de vrijdagmarkt in Herentals. De dierenrechtenorganisatie kaart daarmee het aanhoudende zwerfkattenprobleem aan, dat ook in Neteland voorkomt.

'Op dit moment is het in heel België verplicht om uw kat te laten steriliseren', klinkt het bij GAIA.  'De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van katten.

De verplichte sterilisatie werpt zijn vruchten af maar er is nog werk aan de winkel.

Zo zijn er in Vlaanderen nog zo'n 160.775 katten niet gesteriliseerd/gecastreerd.

Catastrofale cijfers wetende dat er nu al te veel katten in de asielen zitten in verhouding tot het aantal gezinnen die een kat willen adopteren.

En aangezien de meeste zwerfkatten afkomstig zijn van niet-gesteriliseerde/-gecastreerde huiskatten en gesteriliseerde/gecastreerde katten gezonder zijn, blijven we sensibiliseren rond de verplichte sterilisatie/castratie en de voordelen ervan.

Ons einddoel is een perfect evenwicht tussen het aantal katten in het asiel en het aantal katten dat geadopteerd wordt zodat het aantal katten in de asielen afneemt en geen enkele gezonde kat nog dient te worden geëuthanaseerd.'

Herentals probeert met een lokaal zwerfkattenproject er iets aan te doen.

Op de foto :  Vlnr. Lieve Wyns, Els Verwimp,  Martine Messiant, Elissa Liekens, Nancy Wauters en Anita - Tommeke de Kat.

Foto's Anita Baeten 'Tommeke de Kat' - De Buurvrouw / Nnieuws.