De ticketverkoop, zowel voor vrienden als voor het brede publiek, start dit jaar op dinsdag 28 mei  van 18u tot 22u. Die dag worden enkel de personen geholpen die zich ter plaatse aanmelden.

Telefonisch (014 56 66 66), via e-mail (res.dewerft@geel.be) of online (www.dewerft.be) reserveren, kan vanaf donderdag 20 juni 2013. Ook per post verstuurde reserveringen worden vanaf dan verwerkt.

Cultuurcentrum de Werft stelt programma 2013-2014 voor!

Ook in 2013-2014 werken we gepassioneerd verder aan een ruim en divers, kwaliteitsvol aanbod! Net zoals de vorige jaren heeft het cultuurcentrum een mooi aanbod samengesteld, eentje met karakter, een programma met een eigen gezicht:

Dans

Ook dit seizoen blijven we inzetten op een ruim en divers dansaanbod waarin naast gevestigde waarde ook jong talent een kans verdient. Een daarvan is de jonge choreografe Aline Kristin Mohl brengt in Time Nomad (20/02/2014) vier verhalen in één ontwikkelingslijn, telkens beïnvloed door het moment van de performance. Omdat een moment nooit twee keer kan plaatsvinden.

Een andere jonge choreograaf die al twee keer te gast was in de Werft is Jan Martens. Met Dialogue (23/01/2014) brengt hij een double bill met twee bezwerende solo’s op maat gemaakt voor de twee unieke vrouwelijke performers Truus Bronkhorst en Joke Emmers.

Als gevestigde waarden vermelden we graag Ann Van den Broek met The Red Piece (17/10/2013) en Ugo Dehaes met Grafted (14/11/2013).

Familievoorstellingen

Traditiegetrouw bieden we het volledige aanbod van de familievoorstellingen van CC ’t Getouw (Mol) en CC de Werft (Geel) samen aan.  Het belooft opnieuw een mooie mix te worden van theater-, dans-, muziek- en filmvoorstellingen voor families met kinderen van alle leeftijden.

Een bende kinderen balanceert op het scherpst van de snee, in een voorstelling die getuigt van hun veerkracht, hoop en idealisme. Een oefening in rechtop blijven staan, in verzet tegen een constante, onzichtbare dreiging. Ze ontwikkelen hun eigen medicijn tegen de chaos van een wereld die te groot is om te omvatten, te begrijpen, te beheersen. Kabinet k speelt Rauw/raw op 24/11/2013.

Twee vrienden is de allereerste kindervoorstelling van de Roovers (08/12/2013). Een koddige ode aan een vriendschap die wringt maar onvermijdelijk is.

Een dame in de kast is een levend stripboek. Drie Laika-acteurs spelen grappige, vreemde en onverstoorbare figuren in een nooit stilstaande carrousel van voorwerpen, beelden, situaties en personages. Niet de mond, maar het lichaam vertelt. Te zien op 26/01/2014.

Wint wind? is een woordenloze voorstelling van Anke Zijlstra waar dans, beweging, muziek en illusie naadloos in elkaar vloeien. Een poëtische vertelling in elke taal, behalve de verbale taal. Kijken naar Wint wind? is op reis gaan dwars door de vier seizoenen, door alle weersomstandigheden heen, op zoek naar een windstil plekje. Voor de allerkleinsten op 02/04/2014.

Humor

Gevestigde namen en formules

Humor blijft een speerpunt in het programma van de Werft. Gevestigde namen ontbreken zeker niet. Denk daarbij o.a. aan Els De Schepper (18 en 19 januari 2014), Nigel Williams (25 april 2014), Xander De Rycke (25 oktober 2013) en Bart Cannaerts (15 januari 2014). Daarnaast blijft het Yellow City Comedy Festival (1 tot en met 5 oktober) onze traditionele opener van het cultuurseizoen.

Premières

De Werft wordt ook erkend als een echte comedytrekpleister in Vlaanderen, wat maakt dat comedians er graag in première gaan met hun nieuwe voorstelling. Zo zal de hotste comedian van het ogenblik William Boeva met zijn voorstelling Megalomaan op 28 februari 2014 in de Werft in première gaan. Hij wordt op zaterdag 25 januari 2014 voorafgegaan door Steven Mahieu met de voorstelling Maniak.

Comedy Lab

Na negen seizoen ruimen de Comedy Café’s plaats voor tweemaandelijkse Comedy Labs. Door te werken met aparte formules waarin comedians worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen en concepten waarbinnen nieuwe namen aan bod kunnen komen, blijft de Werft trendsetter binnen het genre. Verwacht je aan een Comedy in ’t donker (29 januari 2014), Tribute aan Bill Hicks(26 maart 2014), Comedy Centraal (28 mei 2014) en Hoe zou het zijn met? (27 november 2013).

Circustheater

Circustheater of het nieuwe circus krijgt meer ruimte binnen het aanbod van de Werft. Niet minder dan vier internationale gezelschappen die meermaals met hun producties in de prijzen vielen, zullen ons publiek in verwondering brengen. Compagnia Due (Zwitserland) met Libero op 2 oktober 2013; Cirque Inextremiste (Frankrijk) met Extrêmités op 15 november 2013; Jakop Ahlbom (Nederland/Zweden) met Lebensraum op 29 november 2013; Cie Un Loup Pour L’Homme (Frankrijk) met Appris par corps op 7 maart 2013.

Muziek

        Populaire artiesten en formules

Aan populaire artiesten zoals Johan Verminnen (1 maart 2014), Free Souffriau (18 oktober 2013) en Stef Bos (18 april 2014) geen gebrek. Andere geliefde artiesten zien we terugkeren in programma’s die hun kwaliteit al bewezen hebben. Denk daarbij maar aan Kleinkunsteiland (19 maart 2014), Histrylogie (22 november 2014) en Guido Belcanto’s Balzaal der Gebroken Harten(16 mei 2014).

        Niches

Naast de populaire muziekgenres komen er volgend seizoen diverse subgenres (niches) aan bod waarin wordt getracht telkens toppers binnen het genre te presenteren. Davey Arthur & The Fureys (2 november 2013) brengen Ierse folk en Danny Bryant (31 januari 2014) staat garant voor een portie vette bluesrock. De samenwerking met Yellowstock moet een festival opleveren met de nodige kraut, stoner en andere psychedelic genres. Dichter bij huis laten we met Campinia Underground Night (29 maart 2014) zien dat de Kempen binnen de hardere muziekniches zelfs tot de absolute wereldtop behoort.

        Streektaal

Niet alleen het streektaalproject van de Werft en Het Nieuwsblad van Geel krijgt een vervolg met de Oavet van de platte klap 2 (15 maart 2014) en de Groewete Verhoalentoer (24-25 mei 2014), ook in het muziekaanbod is er ruimte voor artiesten die in hun streektaal het beste van zichzelf geven. Absolute topper hierin in het exclusieve theaterconcert van het Nederlandse Rowwen Hèze (16 februari 2014) die na 10 jaar terugkeren om die memorabele avond van toen te doen herleven. Maar ook Wannes Cappelle (5 februari 2014) mag hier niet onvermeld blijven.

        Jong Talent

Jong talent krijgt tijdens de eerste seizoenshelft op verplaatsing een kans, vanaf februari wordt de vertrouwde stek in de Raadzaal van de Halle terug ingenomen. Uitschieters in de programmering binnen dit luik zijn Hans Mortelmans (6 november 2013) en Renée (2 april 2014). Maar ook in de Werft zelf krijgt de jonge garde hun kans met o.a. Sarah Ferri (26 oktober 2013) en Jackobond (21 december 2013). Deze laatste zal als gastvrouw fungeren tijdens onze jaarlijkse Nodigt uit.

Theater

Theater blijft een belangrijk programma-onderdeel. Ook hier vind je gevestigde waarden (de Koe – 31/10/2013; Theater Antigone – 21/11/2013; Dimitri Leue, Warre Borgmans en Antoon Offeciers – 10/10/2013) in combinatie met jong(er) talent.

Ich bin wie du werd geselecteerd voor Circuit X, dat de beste voorstellingen van veelbelovende makers presenteert. In Ich bin wie du speelt Haider Al Timimi een semi-autobiografisch personage dat in het Westen zijn culturele erfgoed niet bewaard, maar vernietigd ziet. Op het podium gaat hij op zoek naar een nieuwe identiteit in deze woelige tijden (07/11/2013).

Compagnie Barbarie blaast de mythe van de 'citroentafel' nieuw leven in en creëert opnieuw haar typische heel eigen universum. The end is dear, een voorstelling voor iedereen die ooit zal sterven. Voor jou dus! Op 26/11/2013.

Regisseur en auteur Benjamin Van Tourhout verbleef enkele maanden in de geheime archieven van het Vaticaan in Rome en kwam terug met een verhaal dat aan de ribben plakt. Een verhaal dat smeekt om verteld en gehoord te worden. Toneelgroep NUNC speelt Het Geslacht Borgia – Homo Fatale op 13/11/2013.

Kaaiman-regisseur Simon de Vos, drie jonge acteurs en twee muzikanten gaan de Metamorfosen van Ovidius te lijf. Op zoek naar een glimp onsterfelijkheid? (16/01/2014).

das marionette speelt Saudade op 17 april 2014. Saudade is het resultaat van een persoonlijke zoektocht, autobiografisch, met als uitgangspunt het levensverhaal van een Braziliaanse die via omzwervingen in Nieuw-Zeeland uiteindelijk aanspoelt in Gent. Tijdens de première in maart 2013 waren we getuige van een indrukwekkend oprecht en indringend zelfportret van een vrouw met een uitstraling om u tegen te zeggen, maar tegelijkertijd zo breekbaar. Geraakt en onder de indruk, keerden we huiswaarts.

Seizoensafsluiter

Met The house that built us sluiten we samen met ’t Getouw, ’t Schaliken en de Warande het seizoen af. The house that built us vertelt de bewogen geschiedenis van een huis. Laat je samen met een door sloop bedreigd huis meevoeren door de muziek die van de jaren dertig tot nu door de radio heeft geschald en zap mee door tachtig jaar menselijke geschiedenis. Een zomerse afsluiter van Umm en Koen De Preter (11, 12, 13 en 14/06/2014).

Sociaal Artistiek

De Werft wil niet alleen cultuur brengen met de grote C. Er is ook ruimte voor diverse projecten die bijzondere doelgroepen en inwoners van Geel die niet snel de stap naar de Werft zullen zetten, in aanraking willen brengen met cultuur en het cultuurcentrum. Naast de reeds genoemde streektaalprojecten is het sociaal artistieke project Het hobbelkind (7 februari 2014) de absolute blikvanger. Theatermaakster Hanneke Paauwe schrijft een nieuwe legende, voor jong en oud. De legende wordt gebracht in film en op het theater door Geelse acteurs verbonden aan OPZ Geel, Kunsthuis Yellow Art en MPI Oosterlo met medewerking van DSO Geel, Gasthuismuseum en Het Grote Plein vzw.

Partnerschappen

Tijdens het volgende seizoen zet de Werft verder in op haar unieke formule van partnerschappen waar Geelse amateurpodiumkunstenaars de kans krijgen gebruik te maken van de faciliteiten van de Werft en opgenomen worden in het eigen programma van de Werft. Een aantal vaste partners keren terug waaronder de Centrumharmonie, Impuls, Symfonieorkest van de Zuiderkempen en TG Jimmenas. Zij krijgen gezelschap van enkele nieuwe partners waaronder KK Harmonie Jonge Wacht Larum, ils’ Angels en Luccrea. Naast de spektakelzaal zal ook de Raadzaal in de Halle in de toekomst meer worden ingezet voor deze partnerschappen, zoals voor Saudade en Sem Linder het geval zal zijn.

Expo

Middle Gate Geel ‘13 onderzoekt de kloof, de parallellen en het spanningsveld tussen kunst en outsiderkunst. Vrijheid is één van de allerbelangrijkste aspecten van het leven. Elk individu probeert een maximale vorm van vrijheid te bereiken. Vrijheid speculeert altijd op nieuwe mogelijkheden, op verruiming, op het verleggen van grenzen. Maar niet elk individu heeft de kans om de ultieme vrijheid na te streven. Wie met een ‘conditie’ moet leven, voelt zich in grote mate beroofd van zijn vrijheid. Middle Gate Geel ‘13 kan rekenen op het artistieke inzicht van de prominente curator Jan Hoet. Te zien van 29/09/2013 tot en met 22/12/2013 op drie locaties in Geel.