Op het filmfestival in Gent werd afgelopen najaar een omvangrijk rapport van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) voorgesteld: 'CCinema – Filmcultuur in de CC-huizen', uitgevoerd door Erik Martens en Leen Vanderscheuren.

In 2014 bereikten 93 Vlaamse cultuurcentra met ongeveer 3.810 filmvoorstellingen niet minder dan 379.829 Vlamingen. Uit het rapport bleek dat Cultuurcentrum Zwaneberg de grootste filmvertoner is van deze 93 CC's. In 2014 werden er maar liefst 16.649 filmtickets verkocht in het Heistse cultuurcentrum.

Door zijn ambitieuze nieuwbouwinfrastructuur heeft CC Zwaneberg een aantrekkelijke plek gecreëerd voor het publiek: "De hoge ambitie die het CC alleen al door de architectuur verraadt, communiceert heel direct met het publiek", klinkt het in het onderzoek.

Naar aanleiding van deze mooie cijfers verscheen in de januari-editie van 'Filmmagie' een interview met filmprogrammator Iris Verwerft, waarin ze het succes van films in CC Zwaneberg probeert te duiden. In de schouwburg worden recente films vertoond met goede zitkwaliteit. Er mag niet gegeten worden in de zaal, wat door veel klanten als een meerwaarde beschouwd wordt.

Ook de goede bereikbaarheid en gratis parking zijn voor velen een pluspunt. Maar het uitgebreide aanbod is natuurlijk van het grootste belang.

CC Zwaneberg vertoont elke week immers minstens één film, waarmee men tracht zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken: naast Hollywoodfilms worden er in het kader van taalcursussen Franse, Spaanse en Italiaanse films vertoond en zijn er ook samenwerkingen met partners zoals Zuiden in Zicht, 11.11.11, Natuurpunt, enz.