Wanneer ook jij bij de gelukkigen behoort die deze Amerikaanse singer-songwriter enkele jaartjes terug op de, maar reeds afgevoerde, Turnhoutse VRIJdagen mocht bewonderen, zal je het met me eens zijn dat deze man zowel in de studio als op een podium zijn luisteraars weet te beroeren... met al zijn nummers.

Toen speciaal voor een éénmalig concert overgevlogen, gaf Don McLean daar een concert dat nog steeds in mijn achterhoofd nazindert. Wie erbij was weet dan ook dat hij een 'speciale' versie van 'Vincent' door de luidsprekers joeg en als je bij het beluisteren van deze versie geen kippenvel kreeg, dan weet ik het ook niet meer. 

Deze McLean werd voornamelijk bekend met zijn 'American Pie', en nog steeds is het niet voor 100% duidelijk of dit nummer inderdaad gaat over de dood van Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big bopper die tijdens een vliegtuigcrash om het leven kwamen. Sommige noemen dit nummer dan, ook wel eens 'The Day The Music Died'.

Maar langs de andere kant verklaarde Don dat de tekst van dit nummer autobiografisch is en dan zou The Ivey, waarin hij in het nummer over zingt, wel eens de stamkroeg kunnen zijn die vlak bij zijn school gelokaliseerd was. Maar nogmaals, het is en blijft een heet discussiepunt waarover de tekst nu juist handelt in zijn grote hit uit 1971.

Buiten deze knappe song liet hij ons nog onvergetelijke momenten beleven met o.a. 'Vincent' (1971 – American Pie), 'La La Love You' (1975 – Homeless Brother), 'Crying' (1980 – Chain Lighting) en 'Castles In The Sky' (Tapestry) uit 1981. Maar het nummer dat ook zeer populair werd is eigenlijk het al in 1970 verschenen 'And I Love You So' dat zeer geliefd werd bij diverse collega's die dit meermaals coverden. 

Tijdens dit concert werd Don bijgestaan door John Platania en de Jamie Marshall Band.
Op deze live-registratie vinden we gelukkig al deze nummers terug maar ook nog van andere toch wel bijzondere liedjes kregen we knappe versies te horen zoals het country getinte 'Love In My Heart' (Love Tracks) maar een moment om even bij stil te staan is de verrukkelijke a-capella versie van 'Seaman' uit zijn album 'Believers'. Op dit eerste schijfje volgen ook nog 'Homeless Brother' uit zijn gelijknamige lp, 'Superman's Ghost' dat handelt over George Reeves' filmkarakter 'Superman', 'And I Love You So' (Tapestry) en wordt afgesloten met het swingende 'Primetime' afkomstig uit zijn 'Primetime' langspeler.

In Turnhout werden we reeds overdonderd door zijn bindteksten en hier in Manchester was dat niet anders. Hij weet niet alleen muzikaal zijn publiek te entertainen maar geeft ook steeds wat informatie bij iedere song die volgt. 

Het tweede schijfje herbergt ook nog enkele onvergetelijke momenten. '1967' en 'Headroom' zijn natuurlijk terug te vinden op de langspeler 'Headroom'. Onder luid applaus zet hij het emotioneel geladen 'Crying' (Chain Lightning) in om zo verder te gaan naar wel zijn grootste hit 'American Pie'. En hoe kon het ook anders, met 'Stardust/Vincent' besluit McLean zijn prachtige concert. Helaas kregen de Engelsen niet de eindeloze versie van dit nummer te horen zoals wij dat hier in Turnhout wel kregen.

In Manchester brengt hij het gewoon solo op de akoestische gitaar terwijl wij hier op de Grote Markt toen wel een zeer 'aangepaste', met volledige band inclusief Hammondorgel en synthesisers, onvergetelijke en sterk afwijkende versie kregen. Wie dat daar toen live heeft opgenomen heeft iets van onschatbare waarde in handen. 

Toen McLean weer in 2010 in een hotel in Manchester aankwam merkte hij dat dit aan de voorkant helemaal gerenoveerd werd maar dat de achterkant ervan in authentieke, originele stijl is bewaard gebleven. Er kwam hem iets bekend voor maar wist niet juist meteen was het was. Toen hij de receptioniste om informatie vroeg liet ze verstaan dat dit hotel de vroegere 'Free Trade Hall' was en daar had McLean in het verleden meermaals een concert gegeven. Toeval? Toch wel vreemd, niet. 

De bijbehorende dvd geeft ons het concert visueel weer. De beelden zijn vrij aanvaardbaar en de klankband klinkt overtuigend. De dvd geeft ons het ganse concert weer.
Een concert van deze grote Amerikaanse singer-songwriter is altijd een belevenis die je steeds zal bijblijven want met zijn nummers gaat Don recht doorheen je hart, op zoek naar de emotionele plekken en blijft daar gewoonweg hangen tot het concert voorbij is. Concerten om te koesteren.

Line-up muzikanten
Don McLean: vocals, akoestische gitaar
John Platania: gitaar
The Jamie Marshall Band
Jamie Marshall: rhythm gitaar
Simon Callow: Keyboards
Andy Ebsworth: drums
Grahame White: Lead gitaar
Dave Stubbs: bass

Alfons Maes/ NNieuws.

Attending a concert of this great American singer-songwriter is always an emotional experience you will always remember. McLean goes with his songs straight through your heart, looking for the emotional spots and stays there until the concert is over. A concert to cherish...

http://www.don-mclean.com/

http://www.wienerworld.com/