De CD van de maand heet '50 St. Catherine’s Drive' van Robin Gibb.  Onze redacteur Alfons Maes beluisterde de juweeltje.   Robin Gibb, en voor hen die het misschien niet wisten, was een van de broertjes Gibb (ze waren met vier maar Andy verkoos voor een solopad) die toch voor een groot gedeelte muziekgeschiedenis schreven  met onvergetelijke songs als ‘Words’, ‘To Love Somebody’, ‘I Started A Joke’, ‘Massachussetts’, ‘World’,  maar ook met hun meer disco gericht werk ‘Stayin’ Alive’ en vooral met de soundtracks voor ‘Saturday Night Fever’, zeg maar de doorbraak van acteur John Travolta die het allemaal nog eens overdeed in de rock-‘n-roll prent ‘Grease’.

Barry, Maurice en Robin waren –buiten het werk dat ze zelf uitbrachten- ook actief voor andere muzikale performers waaronder bv Samantha Sang die ooit een schitterende versie zong van het door hen gecomponeerde ‘Emotions’ (te beluisteren op de soundtrack van de prent ‘The Stud’) en ook de Grand Lady van het Amerikaanse Songbook Barbra Streisand wist af en toe zijsprongen met Barry te maken. La Streisand heeft net een duetten album, met o.m. de enige overblijvende BG Barry Gibb uitgebracht.

Andy ruilde het tijdige voor het eeuwige in op 10 maart 1988 en Maurice volgde hem helaas op 12 januari 2003. Robin, tweelingbroer van Maurice, zag het licht aan het einde van de tunnel en verliet als tijdelijke bezoeker deze planeet op 20 mei 2012.

Met dit postume album krijgen we een mooie hommage aan zijn periode als soloartiest.

50, St. Catherine Drive verwijst naar het ouderlijk huis op het eiland Man (nog steeds zijn er veel die denken dat zij Australiërs zijn) waar de Gibbs opgroeiden. De titel van deze leuke verzameling kan ook geïnterpreteerd worden als de finale ‘thuiskomt’ voor Robin Gibb wat er dan weer voor zorgt dat er een bitterzoet tintje aan kleeft. Robin schreef het merendeel van de hier opgenomen tunes in de periode 2006 – 2008, dus een goede drie jaar voordat bij hem terminale kanker werd vastgesteld.

Barry en Maurice kozen als verblijfplaats steeds voor de warme zon in Miami terwijl Robin zijn leven verder zette op de groene landschappen in Groot-Brittannië. 

‘Sydney’ (een demoversie hier) is een zeemzoete melancholische schijf, Robin laatste wapenfeit, zeg maar, en met ‘Sanctuary’ krijgen we een nummer dat eigenlijk meer voeling heeft met het werk van de Bee Gees zelf, dus meer geënt op het latere werk uit hun comeback sinds 1990. ‘Alan Freeman’ was een Brits dj die Robin’s ’Saved By The Bell’ als allereerste promotioneel ondersteunde en de single toen grijs draaide. ‘Broken Wings’ is gekruid met wat elektro pop en met de nodige synthesisers in aanslag. Niet meteen het gedroomde RG-nummer.

‘Don’t Cry Alone’ is majestues, magisch en hij/zij die beweert dat dit nummer hem niet beroert is iemand zonder gevoelens. Nog meer van die schitterende pareltjes krijgen we in ‘Mother Of Love’, een hommage aan hun moeder die na het verlies van Maurice en Andy een van de moeilijkste passages uit haar leven onderging. En nog steeds schittert Robin’s stem op alle songs alsof tijd geen grip op hem had. Hartbrekende muziek volgt en speelt in op ons gemoed met ‘Solid’.

Met deze muzikale parel moeten we Robin toch de eer geven die hij écht verdient. Niet alleen als lid van het trio dat ons door de jaren heen zoveel onvergetelijke momenten bezorgde maar temeer omdat hij ook bewees een uitstekend solo performer te zijn die een leuke muzikale erfenis achterliet waaruit we zeker de volgende langspelers onthouden, het uit 2012 verschenen ‘Titanic Requiem’, ‘How Old Are You’ (1983) en ‘Walls Have Eyes’ dat in 1985 in de platenrekken lag.

Robin’s bijdrage aan de moderne hedendaagse pop- en rockmuziek is van onschatbare waarde, een componist die het aandurfde om diverse stijlen te mixen en er toch een eigen geluid op te kleven.

Voor de liefhebbers van de Bee Gees maar zeker voor hen die Robin ook solo volgden kon deze verzameling geen beter afscheidgeschenk zijn. 

Rest in peace, dear Robin. You gave us so many memorable moments, moments we will never forget.

Hier nog even een moment van bezinning.

Reprise Records  I  81227 95783  I  Warner Music  I  Robin Gibb.

Alfons Maes (5)