Bij de afbakening van het kleinstedelijk gebied Herentals zijn een aantal situaties aan het licht gekomen die niet langer stroken met de geëvolueerde inzichten op een hedendaagse ruimtelijke ordening. Om aan deze knelpunten te verhelpen zijn bij deze afbakening een aantal aanpassingen voorzien onder de vorm van een PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoerings Plan).

Dit is onder meer het geval met het gebied De Wijngaard, waar tot op vandaag nog een BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) van kracht is, met zeer specifieke voorschriften waardoor er binnen het gebied grote ongelijkheden zijn ontstaan die een hedendaagse ontwikkeling in de weg staan.

'Dit BPA bevat nog een aantal zones voor sociale groepswoningbouw, terwijl er binnen het gebied geen specifieke nood is aan sociale huisvesting', zegt schepen van ruimtelijke ordening, Mien Van Olmen (CD&V).

De Provincie wil in het lopende planningsproces deze knelpunten aanpakken en wil het BPA Wijngaard binnen de grenzen van het stedelijk gebied afschaffen en vervangen door een nieuw voorschrift 'stedelijk woongebied' toepasselijk op het PRUP "Wijngaard".

De reeds bestaande en goedgekeurde verkavelingen en de geldende verkavelingsvoorschriften blijven echter wel geldig'.

Door deze ingreep kan De Wijngaard zich op een hedendaagse manier verder ontwikkelen zoals dat ook in andere woonwijken in onze stad mogelijk is en wordt de bijzondere situatie in het gebied en de ongelijkheid tussen buren weggewerkt.

Maar dit betekent allerminst dat het de bedoeling is om zwaar in te zetten op stedelijke verdichting of hoogbouw, wel om een gezonde hedendaagse verdichting op maat van een woonwijk mogelijk te maken.

Over deze plannen voor de afbakening van het kleinstedelijk gebied en de bijhorende PRUP's organiseerde de provincie eerder al een infovergadering in de Lakenhal waar de provinciale administratie en de bevoegde gedeputeerde (N-VA-gedeputeerde Luk Lemmens) uitgebreid de tijd namen om pers en geïnteresseerden wegwijs te maken in dit proces en in de inspraakprocedure.

Tot en met 9 april kunnen de betrokken bewoners nog hun bezorgdheden uiten over de voorliggende plannen. We raden hen dan ook aan om de voorliggende plannen zelf grondig in te kijken en zich ingeval van vragen te wenden tot de deskundigen van de provincie of de gemeente.

Het is immers belangrijk dat iedereen zich correct informeert over de intenties van de provincie.

Alle informatie via deze link HIER.

'Het zou jammer zijn dat de betrokkenen zich nu foutief zouden laten informeren over de intenties en de voorgespiegelde gevolgen van dit planningsinitiatief', vervolgt Van Olmen.

'Dinsdag wordt aan de gemeenteraad alvast voorgesteld om de bezorgdheden van de buurtbewoners over te maken aan de provincie en om de provincie te verzoeken om meer duidelijkheid te brengen over de intenties van dit PRUP en de bijhorende kwaliteitscriteria zoals ruimtelijke inpassing, ontsluiting, ... die de woonwijk moeten behoeden van buitensporige ongewenste ontwikkelingen, net zoals in alle andere Herentalse woonwijken.' (pb)