De N-VA levert naast minister-president Jan Jambon 3 ministers en de voorzitter van het Vlaams Parlement. CD&V krijgt 3 ministers, Open VLD twee. Die laatste partij maakt de namen pas morgen (woensdag) bekend.

CD&V levert Beke, Crevits en Dalle.  N-VA Weyts, Demir en Diependaele als Vlaams minister.

Ben Weyts wordt minister van Onderwijs. Hij zou ook Sport en Dierenwelzijn hebben. Matthias Diependaele wordt dan weer genoemd als minister van Financiën. De derde ministerpost voor N-VA is Energie. Ook Cultuur is voor N-VA.

Bij Open VLD krijgt Bart Somers allicht Inburgering, wat nu Samenleven gaat heten. De andere liberale portefeuille is Mobiliteit en Binnenlands Bestuur. Of die naar voorzitter Rutten gaat is nog niet duidelijk. Dat maakt de partij pas woensdag in de loop van de ochtend bekend.

Bij CD&V is Welzijn wellicht voor Wouter Beke terwijl Hilde Crevits genoemd wordt als minister van Economie, Landbouw en Werk. Als Beke inderdaad Vlaams minister wordt, betekent het dat hij weer moet vervangen worden in de federale regering. Dalle is naast Brussels minister ook minister van Media.

Van huidig minister Koen Van den Heuvel of voormalig minister Joke Schauvliege als parlementsvoorzitter is dus geen sprake meer. Zij staan met lege handen. (belga-vrtnws).