U bent hier

CD&V Lille stelt atypische kandidatenlijst voor

Lille
03.09.2018 - 19.02u
Door: Herman Gezelle

CD&V Lille trapte haar kiescampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af met de voorstelling van haar lijst. Dat is een opvallende, atypische lijst geworden.

'Voor de lijstvorming moesten we een antwoord bieden op twee centrale vragen', zegt Bram Heylen, voorzitter CD&V Lille.  ''Hoe de ervaring van de huidige beleidsploeg waarderen en valideren? - Hoe sterke, jonge en dynamische profielen aantrekken?

Het antwoord daarop is even simpel als afwijkend van de traditionele logica van lijstvorming: buiten burgemeester Paul Diels als lijsttrekker, staan alle gevestigde waarden die voorheen al opkwamen in de rechtse kolomhelft.

Alle andere geëngageerden van de vorige ke(e)r(en) die aan boord wilden blijven, blijven ook aan boord. De lijst steunt op de sterke schouders van de schepenen om te duwen. Zij kunnen op basis van hun jarenlange visibiliteit en verdiensten als uithangbord van onze gemeente meer op zekerheid spelen. De partij heeft net daarom alle vertrouwen in hun herverkiezing en hun plaats op de lijst is minder van belang om in de schijnwerpers te komen.

De nieuwe en/of jonge kandidaten staan in de linkse kolomhelft. Zij krijgen daardoor veel visibiliteit. Dit is een heel belangrijk signaal: zij zijn niet gevraagd om de hoop te vergroten. Wij geloven in de mensen die we vragen om zich te engageren en geven hen dan ook echte kansen.'

Nood aan verjonging

'De gemiddelde leeftijd van onze huidige ploeg begon toch al op te lopen naar halverwege de 50 jaar. Dus was er ook nood aan een sterke verjonging. Maar we verjongen niet om te verjongen.

In een steeds ingewikkeld wordende wereld is het belangrijk dat we de juiste profielen kunnen aantrekken. Tot onze grote vreugde is dat ook gelukt: 10 van onze nieuwe sterke profielen op een lijst van 25 zijn jonger dan 40 jaar oud, ofwel 40% van de hele lijst. En die mensen staan allemaal in de linkse kolomhelft.

Er is maar 1 partij die in Lille mag zeggen dat ze consequent verjongt en nieuwe en jonge mensen met vooraanstaande plaatsen op de lijst een echte kans geeft, en dat is CD&V.'

Differentiator

'Met deze visie wordt een belangrijk verschil met de andere lijsten duidelijk', vervolgt Bram Heylen. 'Zij moeten altijd de keuze maken wie ze naar voren schuiven: 'the usual suspects' of de jonge, nieuwe mensen.

Wij hoeven die keuze als partij met een absolute meerderheid niet te maken; wij kunnen namelijk allebei.

Onze gevestigde waarden hebben zichzelf bewezen tijdens de vorige legislatu(u)r(en) en kunnen daarvan nu de vruchten plukken, ongeacht hun plaats op de lijst. Tegelijk geven we een duidelijk signaal aan onze nieuwe kandidaten, én aan de kiezer: De jonge kandidaten zijn niet gevraagd om stemmen te leveren en daarna het vijfde wiel aan de wagen te zijn: zij krijgen een echte kans om hun engagement om te zetten in een verkozen mandaat.'

Sterke lijst met sterk programma

'Zo komen we tot een heel evenwichtige lijst, zowel qua leeftijd, geslacht als deelgemeente. Deze lijstvorming heeft dan ook voor een nieuwe dynamiek en verfrissende inzichten in ons programma gezorgd. Het programma, dat we later in september zullen bekendmaken, zal heel concreet en vernieuwend zijn, maar steeds in verhouding tot wat realistisch is.

Kortom, de ideale mix van innovatie en jarenlange beleidservaring.

Heel fier mag ik dus als voorzitter stellen dat wij de enige partij zijn met beleidservaring, die een mooi palmares kan voorleggen, en tegelijk de enige partij zijn die consequent verjongt door nieuwe en jonge mensen en hun frisse ideeën, met vooraanstaande plaatsen op de lijst, échte kansen te geven.

Ik wil het partijbestuur bedanken voor het vertrouwen dat zij hebben in onze nieuwe mensen en de visie achter de samenstelling van de lijst. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van deze sterke lijst met sterke profielen enerzijds en een uitgesproken en ambitieus partijprogramma met zeer concrete actiepunten anderzijds de succesformule zal blijken te zijn om een sterk resultaat neer te zetten,' besluit Bram Heylen, voorzitter CD&V Lille.

imageMeer nieuws

Kasteeldorp meest tevreden over lokaal bestuur (62%), Herentals zit in diepe ravijn (22%) (2)

Herentals | Neteland | Olen | Vorselaar 18.06.2021 - 18.47u reading time5min

Hoe tevreden ben je over jouw gemeente? De nieuwe 3-jaarlijkse Gemeente-Stadsmonitor heeft ook voor de Netelanders heel wat in petto.

De lokale bestuurders van Vorselaar onder leiding van burgemeester Lieven Janssens (ActieV) mogen in de handen klappen.

Vakantieplezier met de Lilse zomerkalender

Vakantieplezier met de Lilse zomerkalender
Kempen regio | Lille | Neteland 18.06.2021 - 18.12u

Overlegcomité : sluitingsuur naar 1 uur, samenscholingsverbod afgeschaft

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 18.06.2021 - 17.18u

Oude containerklassen Ezaart vervangen, ook Heidehuizen krijgt moderne units

Kempen regio | Mol | Neteland 18.06.2021 - 17.14u

Nijlen: Verbeteringswerken aan onverharde wegen

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio 18.06.2021 - 17.09u

Vorselaar zet zijn schitterende vrijwilligers in de bloemetjes

Vorselaar zet zijn schitterende vrijwilligers in de bloemetjes
Kempen regio | Neteland | Vorselaar 18.06.2021 - 17.03u

Schatten van Vlieg in de bib van Nijlen i.s.m. het Kempens Diamantcentrum

Schatten van Vlieg in de bib van Nijlen i.s.m. het Kempens Diamantcentrum
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio 18.06.2021 - 17.00u

1 event op 10 locaties: zo brengt Voka 140 ondernemers samen

1 event op 10 locaties: zo brengt Voka 140 ondernemers samen
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 18.06.2021 - 16.44u

Roompot en Landal GreenParks bouwen Pan-Europese organisatie uit

Roompot en Landal GreenParks bouwen Pan-Europese organisatie uit
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 18.06.2021 - 16.41u

Edwin Van Houdt : 'Ook Volvo Van Houdt Kempen staat achter de topvrouwen van de Belgian Cats'

Edwin Van Houdt : 'Ook Volvo Van Houdt Kempen staat achter de topvrouwen van de Belgian Cats'
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 18.06.2021 - 15.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto