Net als burgemeester Lieven Janssens (Actiev) heeft nu ook Ludo Adriaenssen (CD&V) gereageerd op het idee van Voka om kleine gemeenten bij mekaar te voegen. Adriaenssen zet de voordelen van een kleine gemeente nog eens op een rijtje.
'CD&V-Vorselaar betwist bij monde van schepen van financiën Ludo Adriaenssen deze stelling van Voka.Voka lanceert in de provincie Antwerpen het idee dat kleinere gemeenten, zoals Vorselaar, best zouden fusioneren. De stelling van de werkgeverskoepel Voka is dat gemeenten met minder dan 20.000 inwoners financieel niet langer leefbaar zijn of dat ze anders de belastingen voor inwoners en bedrijven zullen moeten verhogen. Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, geeft ook nog het verminderen van investeringen naast de schaalvergroting als mogelijke alternatieven. Indien de kleine gemeenten niet fusioneren, komen ze zwaar in de problemen en zullen ze verplicht zijn halsoverkop samen te gaan.
In Vorselaar tonen we net aan dat mits een goed beleid de gemeente financieel gezond kan blijven en toch heel wat kan doen op gebied van investeringen, zorg en vrije tijd. Deze stelling wordt gestaafd door recente beoordelingen van de krant “Het Laatste Nieuws” en door de jaarlijkse studie uitgevoerd door Dexia/Belfius. Jawel..
We brengen nog even in herinnering :
Saldo: volgens de voorlopige cijfers zal op het einde van 2012 een batig saldo van 1.600.000 euro op de begroting staan. Het huidig bestuur is op 1 januari 2007 gestart met 1.132.000 euro op de teller. Uit de jaarrekening 2010 blijkt dat Vorselaar nog een financiële reserve heeft van meer dan 6.000.000 euro. We nodigen iedereen uit op de gemeenteraad van 4 juni waar de nieuwe cijfers van 2011 zullen voorgesteld worden.
Investeringen: Het huidig bestuur heeft afgelopen periode toch heel wat projecten kunnen uitvoeren : de verdere realisatie van de Schranssite, het Pleintje Heikant, de parking aan het voetbalveld van OG Vorselaar, de rioleringswerken, de evenementenzaal en heraanleg sportcentrum, de serviceflats met dienstencentrum en initiatief voor kinderopvang van 0 tot 3 jaar, enz.
Schuldgraad: Belangrijk is wel dat Vorselaar met minder dan 1 % schuldgraad erg goed zit. Alle middelen kunnen gaan naar werking en investeringen en moeten niet in schuldafbouw of afbetalingen gestopt worden. Gemeenten met hogere schuldgraden kunnen het wel moeilijk krijgen.
Belastingen : Vorselaar heeft afgelopen periode geen verhoging van belastingen gekend en zit nu net boven het gemiddelde in Vlaanderen. Een aantal belastingen voor bedrijven, zaken en studentenkoten werden tijdens deze bestuursperiode afgeschaft.
Opcentiemen: Vorselaar hield de opcentiemen deze periode op 1200 waardoor de gemeente onder het Vlaams gemiddelde blijft.
Afgelopen periode toont aan dat de stelling van Voka in Vorselaar niet geldt, integendeel.
Schepen Ludo Adriaenssen : ”Voor de volgende bestuursperiode zit Vorselaar vrij veilig. Het nieuwe bestuur kan met een goed positief saldo en met voldoende reserves van start gaan. Verhogen van belastingen of opcentiemen is niet aan de orde op voorwaarde dat men geen buitensporige projecten gaat opzetten. Er zijn voldoende reserves en het saldo tussen inkomsten en uitgaven is nog voldoende positief.
Bovendien heeft de gemeente – naast de grote nood aan een gebouw voor kinderopvang en de riolering – geen grote investeringsprojecten nodig. Alle voorzieningen op maat van een kleine gemeente zijn nu voorhanden. Vertrekkend vanuit een goede balans tussen inkomsten en uitgaven, kan Vorselaar zeker op eigen benen blijven staan. Dus waarom fusioneren en vooral met welke andere gemeente ? Dus voor mezelf en CD&V-Vorselaar zeker geen fusie voor Vorselaar. Met de juiste beleidskeuzes kan Vorselaar klein en autonoom blijven. Met het juiste financieel beleid blijft Vorselaar perfect in balans.
Naast het financieel aspect zijn er nog andere elementen die pleiten voor kleinschalige gemeenten: direct en vooral zichtbaar effect van de investeringen in de gemeente en de kloof met de inwoners blijft klein gezien de politici vaak onder de mensen komen. Bovendien stellen we vast dat in fusiegemeenten vaak éénzelfde project (bv. sportterreinen, zalen, parkings) in alle deelgemeenten gerealiseerd worden met alle gevolgen voor de begroting. Voor kleinere gemeenten geldt deze “verplichting” niet', aldus Ludo Adriaenssen.