Vandaag staat de bespreking van het Kroonplan en de verdeling van de middelen van het Vlaams Noodfonds op de agenda van de Westelse gemeenteraad. Maandenlang is er door bestuur en administratie naarstig gewerkt aan dit Kroonplan.

Verschillende parochiezalen in de Westelse dorpen komen echter niet in aanmerking voor de middelen die voorzien zijn in het Vlaams Noodfonds. Daarom voegde Winny Van Calster namens de CD&V-meerderheidsfractie een punt toe aan de agenda van de gemeenteraad om ook deze parochiezalen een financiële ondersteuning te geven.

De parochiezalen vervullen een heel belangrijke rol in het verenigingsleven en vormen zo mee het sociale weefsel van onze dorpen. Deze zalen worden immers vaak tegen een redelijk laag tarief ter beschikking gesteld van verenigingen.

Door de Corona-crisis konden veel geplande en jaarlijkse activiteiten niet doorgaan terwijl vaste kosten wel bleven doorlopen. Hierdoor komen verschillende zaalcomités in financiële problemen.

Omdat we met CD&V heel veel waarde hechten aan het sociale aspect van deze parochiezalen en het feit dat deze zonder steun van de overheid door vrijwilligers uitgebaat worden, wil CD&V Westerlo graag dat de gemeente voorziet in een financiële ondersteuning.

De compensatie die CD&V wil toekennen aan de parochiezalen komt bovenop de 251.000 euro die voor Westerlo voorzien is in het Vlaams Noodfonds.
Op die manier zorgt CD&V ervoor dat de bestaande tarieven voor de Westelse verenigingen enigszins gehandhaafd kunnen blijven en wordt het voortbestaan van de parochiezalen verzekert.