11 beklaagden zijn woensdag veroordeeld voor de smokkel van enkele tientallen illegale Iraniërs richting Groot-Brittannië. De vakantiehuisjes van Sunparks in Mol deden dienst als tijdelijke opvangplaats van de slachtoffers in afwachting van hun doorreis.

De correctionele rechtbank van Antwerpen sprak celstraffen tot 6 jaar uit en boetes tot 297.000 euro.

De vordering tot verbeurdverklaring van 720.000 euro werd geweerd, omdat het openbaar ministerie zijn nota te laat had neergelegd.

De beklaagden maakten deel uit van een criminele organisatie die zich had toegelegd op de smokkel van Iraniërs naar West-Europa. De slachtoffers moesten minstens 6.000 euro betalen, wat de organisatie dus 720.000 euro had opgeleverd. Ze vlogen via luchthavens in Turkije en Cyprus naar West-Europa. In ons land werden ze ondergebracht in de vakantiehuisjes van Sunparks in Mol, in afwachting van hun vlucht naar eindbestemming Groot-Brittannië.

De organisatie leverde voor de reis valse paspoorten of echte paspoorten van mensen die sprekend op hen leken. Ze gebruikte daarvoor de app 'Similar Meter', waarmee ze de foto's van de slachtoffers vergeleek met de foto's op de identiteitsdocumenten uit haar database om de meest gelijkende match te vinden.

De organisatie had volgens het openbaar ministerie 120 Iraniërs gesmokkeld, maar de verdediging had vraagtekens geplaatst bij de manier waarop dat aantal berekend werd.

De rechtbank ging daarin mee en herleidde het aantal slachtoffers. Zo werd kopstuk Milad K., die voor 116 slachtoffers vervolgd werd, voor "slechts" 33 slachtoffers veroordeeld. Hij moet per slachtoffer een boete van 9.000 euro betalen, wat het totaal op 297.000 euro brengt. (belga)