De Hasseltse correctionele rechtbank heeft maandag vijf Armeniërs veroordeeld voor diefstallen van tabak, whisky en wodka over het hele land. Drie beklaagden van 46, 25 en 34 jaar uit Frankrijk kregen elk twee jaar cel en een boete van 1.600 euro. Een 49-jarige landgenoot uit Frankrijk werd tot zestien maanden cel en 800 euro boete veroordeeld. Een 36-jarige man kreeg tien maanden cel en 800 euro boete. Volgens de rechtbank maakten de vijf deel uit van een georganiseerde groepering.

Twee voertuigen, waarmee ze zich verplaatsten, een Citroën en een Peugeot, zijn verbeurd verklaard. Tussen juli 2017 en midden maart 2018 was het vijftal actief in onder meer Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Leopoldsburg, Geel, Turnhout, Antwerpen, Herentals, Dendermonde, Ieper en Lebbeke.

Aldi- en Colruyt-warenhuizen waren hun actieterrein. Ze hadden zelfs het lef om met gestolen potten tabak terug naar de winkel te gaan. Ze hadden zogezegd te veel potten tabak gekocht en wilden die inruilen voor cash geld.

In totaal werden 23 flessen wodka en acht flessen whisky buit gemaakt bij elf diefstallen. Op 7 maart 2018 werden twee beklaagden in de Colruyt in Antwerpen betrapt door een winkelbediende.

Om te kunnen vluchten kreeg de winkelbediende een duw en probeerde een beklaagde hem tot tweemaal toe te stampen. Van alle diefstallen bestonden er camerabeelden.

Ze stapten telkens met een jas over de arm de winkel binnen en stopten de gestolen waren in de mouwen van de jas. Intussen was er binnen de Aldi-filialen een nota verspreid met de feiten van fraude waarbij potten tabak werden aangeboden in ruil voor cash geld. Volgens de rechtbank lieten de vijf zich leiden door hebzucht zonder respect te hebben voor andermans goederen.