De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag veertien personen veroordeeld voor drugsbezit op Limburgse festivals. Ze hadden drugs op zak tijdens Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren in juni 2019, Pukkelpop in augustus 2019 of Rampage in Lommel. Het parket van Limburg hanteert een nultolerantiebeleid. Deze gedagvaarde personen hadden hun onmiddellijke schikking niet betaald.

"We willen het gebruik van drugs op festival ontraden, want tegenwoordig weten gebruikers niet meer goed van welke stoffen de drugs zijn samengesteld. Zo is ook het gehalte THC, de werkzame psychoactieve stof van cannabis, sterk toegenomen.

Druggebruik brengt gevaren met zich mee, denk maar aan de drugsdoden tijdens Tomorrowland", aldus de substituut-procureur tijdens haar requisitoir. Een twinti ger uit Ans met twee joints op Extrema kreeg de gunst van de opschorting van straf. Hij moet wel de gerechtskosten betalen.

Een 28-jarige man uit As was op Extrema vrijdag en zaterdag in handen van de politie gelopen. Hij beschikte over 5 xtc-pillen, een gram ketamine, een gram coke en cannabis. Het parket omschreef de jongeman als hardleers, want in 2016 was hij al voor drugs veroordeeld.

Hij kreeg een werkstraf van 60 uren of een vervangende celstraf van vijf maanden en 8.000 euro boete met uitstel, als hij probatie-maatregelen naleeft. Hij moet aan het werk blijven en zich klaar houden voor onverwachte urinetesten.

Beklaagden die verstek lieten gaan, kregen doorgaans 3 maanden cel, een boete van 8.000 euro en zo'n driehonderd euro proceskosten. Een 50-jarige vrouw uit Heist-op-den-Berg werd op Pukkelpop betrapt met xtc en speed en kreeg daarvoor drie maanden met uitstel en 8.000 euro boete, waarvan 1.600 euro effectief.

Een 21-jarige Fransman dealde op 26 juli 2019 ketamine tijdens Rampage Festival in Lommel, het grootste drum & bass en dubstep evenement. Bij verstek kreeg hij 4 maanden cel en 8.000 euro boete. De rechtbank sprak ook de verbeurdverklaring van 515 euro uit. (Belga)