Op zondag 16 september vindt de Autovrije Zondag plaats. Tussen 14 uur en 18.30 uur is er geen plaats voor gemotoriseerd verkeer in het centrum van Nijlen. Waar wel plaats voor is, dat zijn tientallen leuke activiteiten voor jong en minder jong.

Er is muziek, kinderanimatie, hapjes en drankjes en ga zo maar door. Het zal kermis lijken in Nijlen, maar wacht, dat is ook echt zo want de Autovrije Zondag valt samen met de kermis.

Het volledige programma van de Autovrije Zondag vind je op https://www.nijlen.be/autovrije-zondag-op-16-september, dit is alvast een greep uit het aanbod.

Sapjesfietsen: kinderen onder de 12 jaar die met de fiets naar de autovrije zondag komen, mogen gratis een smoothie trappen.

Gekke fietsen parcours: kom ons gekke fietsen parcours afleggen en beleef een knotsgekke en grappige fietservaring!

Openbare fietsenverkoop: Tijdens de autovrije zondag vindt er een openbare verkoop per opbod plaats van teruggevonden fietsen. De fietsen kunnen tussen 15 en 16 uur bezichtigd worden in de Gemeentestraat. Om 16 uur start de verkoop. Wie het hoogste bod uitbrengt, kan meteen de fiets betalen en meenemen.

Fiets graveren: Laat je fiets graveren door de politie en wees fietsdieven te snel af!

Fair trade Ecocyclo: de Fair Trade Ecocyclo wordt feestelijk afgetrapt. Met de Fair Trade Ecocyclo fiets je langs locaties met een link naar fairtrade en lokale, duurzame voeding. Hier en daar kan je producten aankopen of proeven. Andere plekken zetten aan om actie te ondernemen of je kennis te vergroten. De brochure met de fietsroute wordt uitgedeeld in Bar Oxfam.

Muziek: Café De Roskam zorgt voor live optredens en een afterparty en Harmonie Sint-Cecilia zorgt voor een muzikale noot.

Hapjes en drankjes: Oxfam wereldwinkel zorgt voor eerlijke hapjes en drankjes, Dingenen en Dergent verkoopt lekkere ijsjes, Breadgarden komt home made burgers bereiden op een houtskool barbecue, Café De Roskam zorgt voor een uitgebreid terras in het centrum van Nijlen. Er zijn bovendien live optredens en een afterparty, Café Centrum doet een terras open in de Gemeentestraat en ook op de kermis kan je terecht voor heel wat lekkers.

Welk deel is autovrij en wanneer? Het centrum van Nijlen wordt autovrij gemaakt, met als centraal punt de Gemeentestraat en het Kerkplein. Ook een deel van de Nonnenstraat, Albertkanaalstraat en Statiestraat zal niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd vervoer.

Het evenement vindt plaats tussen 14 uur en 18.30 uur. Maar let op: door de opbouw en afbraak zal je het betreffende gebied niet met een motorvoertuig in- of uit kunnen rijden tussen 9 uur 's ochtends en 20.30 uur 's avonds. Fietsen mogen wel het gebied in- en/of uitrijden.

Fietsen die tijdens de autovrije zondag te koop worden aangeboden: 17 damesfietsen, 11 herenfietsen, 1 kinderfiets en 3 mountainbikes. (pp)