De verkoop van champagne boert achteruit, vooral in Europa. Het afgelopen jaar werden wereldwijd 304 miljoen flessen verkocht, 1,5 procent minder dan in 2012, zo blijkt uit cijfers van het interprofessioneel comité voor de champagnewijn (CIVC). De omzet bleef wel stabiel, op zo'n 4,3 miljard euro.

In de Europese Unie viel de verkoop met 3,4 procent terug tegenover het jaar voordien, terwijl er in de rest van de wereld wel meer (+3,2 pct) champagne werd verkocht. Het overgrote deel van de bubbels (167 miljoen flessen) wordt echter nog steeds verkocht in thuisland Frankrijk, dat is 2,3 pct minder dan in 2012.

Nooit eerder werd zoveel champagne buiten Europa gedronken: deze exportmarkten zijn nu goed voor ruim een vijfde van het totale volume en een kwart van de omzet.

Ondanks een daling van de mondiale verkoop, bleef de omzet wel stabiel, op 4,3 miljard euro. De sectororganisatie merkt op dat dat de vijfde beste prestatie ooit is. 2007 was het beste jaar ooit voor de champagneverkoop. (civc)