U bent hier

Chinees restaurant Tai Ton sluit na 54 jaar de deuren, afhaal blijft

Herentals | Kempen regio | Neteland
11.04.2018 - 16.06u
Door: Herman Gezelle

Een verrassende evolutie in het Herentalse restaurantlandschap. Den Tai Ton in de Bovenrij, het op één na oudste Chinese restaurant uit de Kempen, sluit op korte termijn zijn deuren.  Familiezaak Tai Ton opende al midden de jaren 60.

De zaakvoerders slagen er niet in een onderlegde hulpkok te vinden. 'In Chinese restaurants werken ze in de keuken meestal met familie. Onze dochter Mai Li (24) die nog studeert, depanneerde ons al, maar een Chinese kok vind ik niet', zegt sympathieke zaakvoerder-chef kok Winhong Leung. Dus sluiten we ons restaurant. 

Maar niet de keuken: loempia's en ribbetjes afhalen, kan nog wel. Wanneer de tafelservice ermee ophoudt, weten Winhong en vrouw Ann nog niet helemaal: 'Op 1 mei, of ten allerlaatste op 1 juli dit jaar. Maar de afhaal blijft sowieso, ook nadat het restaurant de deuren sluit in juli.'

Sinds 1964 Kantonese topkeuken

Shing Kai Leung, de papa van de huidige zaakvoerder Winhong, begon deze culinaire tempel in 1964. Een terecht fiere papa Shing Kai : 'Toen ik begin jaren 60 in Antwerpen mee een Chinees restaurant runde, kwamen heel wat Herentalsenaren en Kempenaren daar eten. Samen met de idee dat er veel Britten in de Engelse wijk Herentals woonden, ben ik in de Bovenrij 36 in Herentals met de Tai Ton gestart.

('Tai Ton' betekent 'welkom' in het Chinees). Het werd meteen een succes. Op vraag van veel klanten van de Willem Tell en de 14 Billekens leidde begin jaren 80 tot de oprichting van een tweede restaurant in Zandhoven.

Het is mooi dat de massa klanten van toen, vandaag met hun kinderen én kleinkinderen komen genieten van onze Kantonese keuken.

In de beginjaren waren gerechten zoals kipblokjes curry en Chinese garnalen het populairst. Later zijn ook nasi en bami goreng, loempia's, eend en tomatensoep op de kaart gekomen. De meeneem kende iedere maand meer en meer succes.'

Zoon Winhong en echtgenote Ann : 'Vakmanschap, ervaring, kwaliteit en feeling met klanten'

'In 1996 was de tijd gekomen voor de 2e generatie. Ik nam samen met m'n vrouw Ann de zaak van m'n pa over en bouwden het verder uit. Vakmanschap, ervaring, kwaliteit en de feeling met onze klanten zijn de troeven die Tai Ton hoog in het vaandel voert,' onderstreept zaakvoerder Winhong. 

'Nu gaan we op korte termijn, met pijn in het hart, ten laatste juli, ons restaurant sluiten door personeelstekort.  Na 54 jaar familietraditie. Afhaal blijft echter wél mogelijk. Je kan blijven bestellen tel. 014-212 001.'

Op de foto vlnr : stichter van Tai Ton papa Shing Kai Leung, Ann en zoon-zaakvoerder Winhong / NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto