[b]Anticholesteroldieet: de keuze van de goede vetten[/b]Ongeacht of de arts het nodig heeft gevonden cholesterolverlagende geneesmiddelen voor te schrijven of niet, moet elke persoon met een te hoog cholesterolgehalte zich onderwerpen aan bepaalde maatregelen op gebied van voeding. Deze maatregelen hebben vooral betrekking op de hoeveelheid en de keuze van de vetten. Dit zijn alvast vijf belangrijke regels waaraan mensen met een te hoog cholesterolgehalte zich zouden moeten houden:1) Beperk de hoeveelheid vetten, maar schrap ze niet helemaal uit uw menu. Sommige vetten zijn goed voor de gezondheid en zelfs onontbeerlijk voor de goede werking van ons lichaam. Volgens het Afssa, het Franse agentschap voor de voedselveiligheid, moet 35 tot 40% van de dagelijkse energieaanvoer uit vetstoffen (vetzuren) bestaan. Vetten mogen dus nooit helemaal uit onze voeding verdwijnen.2) Beperk de hoeveelheid verzadigde vetzuren. Het gaat hier hoofdzakelijk om vetten van dierlijke oorsprong die we aantreffen in boter, slagroom, vlees, fijne vleeswaren, enz. Opgelet: deze verzadigde vetzuren worden ook in de agroalimentaire industrie gebruikt voor de productie van koekjes, gebak, luxebroodjes, ontbijtkoeken, enz. Let ook op het volgende: sommige plantaardige oliën zoals kopraolie (kokosolie) en palmolie zijn eveneens rijk aan verzadigde vetzuren. Raadpleeg steeds het etiket. Nog één tip: vermijd industriële producten die gehydrogeneerde transvetzuren bevatten (slecht voor de gezondheid!).3) Beperk het gebruik van cholesterolrijke voeding: kaas, volle melk, eigeel (niet meer dan zes per week), mayonaise, boter, vlees, fijne vleeswaren...4) Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantaardige sterolen (plantaardige vetten, zachte margarine...). Ze verklaren de oorlog aan cholesterol door de opname ervan in de darmen te verminderen. Opgelet: plantaardige sterolen moeten gebruikt worden in de plaats van verzadigde vetzuren (boter, crème, mayonaise...) en niet als extra!5) Eet driemaal per week vis en zeevruchten. Ze zorgen voor de aanvoer van goede vetzuren: omega 3 (meervoudig onverzadigde vetzuren).[b]Anticholesteroldieet: de andere aandachtspunten[/b]Het is bovendien aangeraden ook andere beschermende voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan vezels en antioxidanten: volle granen, fruit en groenten.Het anticholesteroldieet moet beschouwd worden als een globale, gezondere en meer evenwichtige manier om zich te voeden. Niets wordt verboden, maar het dieet berust op betere voedingskeuzes die het plezier en de gezelligheid aan tafel niet in de weg staan.[i]Isabelle Eustache, gezondheidsjournalisteBron : e-gezondheid,be[/i]