U bent hier

CIG (Centrum Integrale Gezinszorg) de Merode Kasterlee bestaat 50 jaar

Kasterlee
31.05.2019 - 17.15u
Door: Lex Verellen

Het CIG (Centrum Integrale Gezinszorg) de Merode Kasterlee bestaat 50 jaar. ''We vieren dit met een theatervoorstelling Misschien Marieke op 4 juni  in de Warande Turnhout', zegt Bart Billion, beleidsmedewerker.  'Een voorstelling in regie van Lieve Blancquaert, gespeeld door Greet Jacobs.

CIG de Merode, onderdeel van vzw Ter Loke, biedt zorg en begeleiding aan gezinnen in situaties van "jong kwetsbaar ouderschap". We zijn er om jonge (zwangere) kwetsbare ouders te ondersteunen en te begeleiden in hun zoektocht naar "goed genoeg ouderschap", met respect voor de keuzes van ouders én de veiligheid en ontwikkelingskansen van het jonge kind.

Typisch voor het CIG is dat we steeds werken met het ganse gezin én gericht zijn op de zeer jonge kinderen.'

Historiek

'In 1968 werd Home Prinses de Merode te Turnhout binnen VZW Jongens- en meisjeshulp (thans vzw Ter Loke) opgericht. Mevrouw Prinses de Merode van Westerlo, die tot haar dood in 1988 beschermvrouw van het tehuis was, verleende haar naam aan dit tehuis.

Vanaf 1971 verhuisde de werking naar Kasterlee (in het toenmalige hotel "Het Koningsbos"), waar het nog steeds gevestigd is. Home Prinses de Merode evolueerde in 1975 van 'home voor ongehuwde moeders' naar 'begeleidingscentrum voor moeder en kind'.

In 1984 werd een bijkomende afdeling in Lichtaart opgericht.
In 1995 wijzigde de naam in Centrum voor Integrale Gezinszorg De Merode en evolueerde de werking inhoudelijk. Sindsdien wordt er gewerkt met het ganse gezin en werd er gestart met de begeleiding van gezinnen aan huis. Vanaf 2014 werd het CIG onderdeel van het Agentschap Jongerenwelzijn.'

Doelgroep

'In CIG de Merode werken we met grote of kleine gezinnen
(al dan niet alleenstaande) ouders en hun kinderen, of aanstaande ouders die problemen ervaren omdat
• de samenhang in het gezin
• de zorg voor de kinderen
• deelnemen aan de samenleving
moeilijk is of wordt.

Het kan gaan over:
• Opvoedingsproblemen
• Relatieproblemen
• problemen met de familie
• problemen met de samenleving
of over een combinatie van deze problemen.

We treden bij voorkeur zo vroeg mogelijk op in het leven van het kind.
Jong (tiener)ouderschap behoort tot onze specifieke deskundigheid.

In ons centrum begeleiden we gezinnen met baby's en peuters (0-3 jaar). We doen ook thuisbegeleiding bij gezinnen met kinderen tot maximum 6 jaar.'

Aanbod

'We begeleiden ouders van kwetsbaar ouderschap naar goed genoeg ouderschap zodat kinderen voldoende veilig kunnen opgroeien.

We zetten maximaal in op de ondersteuning van ouders in het opnemen van hun opvoedingsverantwoordelijkheid. Door intensieve begeleiding creëren we kansen voor jonge ouders om noodzakelijke ouderlijke vaardigheden te leren. Doorheen de begeleiding hebben we steeds specifieke aandacht voor de veiligheid, integriteit en ontwikkelingskansen van het jonge kind.

We begeleiden 28 gezinnen aan huis in het arrondissement Turnhout en bieden in Kasterlee 23 plaatsen verblijf en begeleiding aan jonge (zwangere) ouders (minder- en meerderjarigen) met hun kind(eren)', besluit Bart Billion.

Wie meer informatie wenst over de werking van CIG de Merode kan hiervoor terecht op: http://www.terloke.be/gezinsondersteuning

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto