U bent hier

Cijfers lokale economie als inzet voor de verkiezingen

Vlaanderen
01.10.2018 - 09.16u
Door: Lex Verellen

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober in zicht, stelt Graydon een dashboard ter beschikking dat de economische bedrijvigheid van alle 589 Belgische steden en gemeenten in beeld brengt. Het Graydon City Dashboard brengt alle data-elementen samen die één objectief beeld vormen van de bedrijvigheid per stad of gemeente.

Hiermee kunnen zowel bestuurders als lokale politieke partijen aan de slag om hun beleid te maken voor een nieuwe legislatuur. Daarnaast kan met het dashboard op een objectieve manier het beleid van de afgelopen periode worden geëvalueerd. In aanloop naar de verkiezingen stelt Graydon het dashboard ter beschikking aan bestuurders en lokale politieke partijen.

Van elke Belgische stad of gemeente zijn in het Graydon City Dashboard de kerndata te vinden die de trends en ontwikkelingen van de economie inzichtelijk maken.

Bijvoorbeeld de groei van het aantal bedrijven, het aantal starters en stopzettingen, de bedrijven die zich in de gemeente hebben gevestigd of juist zijn uitgeweken naar buurgemeentes, de jobontwikkeling maar ook de financiële gezondheid van bijna 1,5 miljoen Belgische bedrijven.

"Het Graydon City Dashboard geeft je een blik onder de motorkap van de economie in de betreffende gemeente", zegt Eric de Clercq, expert Overheid en Bestuur bij Graydon. "Het is voor het eerst dat gemeentes op basis van data hun economisch beleid kunnen voeren. Dat is niet alleen waardevol om de economische koers te bepalen, maar ook voor gemeenteraadsleden om het beleid kritisch te kunnen volgen."

De impact van beleid op de economie inzichtelijk

Het Graydon City Dashboard bevat naast cijfers over de huidige economische situatie, ook historische data. Aan de hand daarvan kan precies gemeten worden hoe het bedrijfsleven ervoor stond aan het begin van een bestuursperiode en hoe het zich ontwikkeld heeft. Hoeveel bedrijven zijn er bij gekomen, hoeveel arbeidsplaatsen zijn ontwikkeld, is de financiële gezondheid van deze bedrijven verbeterd,...?

"Bestuurders en gemeenten die over deze informatie beschikken, hebben met het Graydon City Dashboard hét middel in handen om de economie binnen hun gemeente te laten groeien", weet de Clercq. "Door inzichtelijk te hebben waar de sterke, maar ook de zwakkere bedrijven in je stad of gemeente zich bevinden, kun je als bestuurder kijken hoe je deze bedrijven kunt helpen en waar kansen liggen.

Bijvoorbeeld als het gaat om het creëren van werkgelegenheid." Hoewel het Graydon City Dashboard in eerste instantie ontwikkeld is voor gemeentes en steden, is er ook vanuit het bedrijfsleven interesse om inzage te hebben in het platform.

Eric de Clercq van Graydon: "Door de sterk aantrekkende economie is het voor bedrijven een steeds grotere uitdaging om personeel te vinden. Bedrijven vragen ons dan ook vaker om inzichten te hebben in waar ze zich het beste kunnen vestigen, zodat ze verzekerd zijn van voldoende personeel als ze willen groeien."

Factchecking in campagnetijd

"Het valt me op dat er in verkiezingstijd zowel door de zittende partijen als door de oppositie gestrooid wordt met cijfers die soms ver staan van de realiteit," zegt Peter Gazelle, Managing Director van Graydon. "Als campagnes en debatten op basis van de juiste objectieve cijfers gevoerd worden, zijn wij als inwoners beter in staat om een goede keuze te maken.

Als samenleving verwachten we niet alleen transparantie van het bedrijfsleven, maar zeker ook van onze bestuurders op gemeentelijk niveau. Door het Graydon City Dashboard beschikbaar te stellen aan politiek en bestuurders hopen we dit een impuls te kunnen geven."

Bestuurders en lokale politieke kopstukken kunnen toegang krijgen tot het Graydon City Dashboard via https://graydon.be/city-dashboard.

Over Graydon

Graydon helpt het bedrijfsleven al 130 jaar lang aan waardevolle bedrijfsinformatie om weloverwogen financiële en commerciële beslissingen te nemen. Door uit diverse bronnen grote hoeveelheden data te verzamelen, analyseren en interpreteren, leveren wij klanten inzichten op het gebied van kredietinformatie, risk & compliance en marketinginformatie.

Hierbij maken we gebruik van meer dan 130 internationale databases en de gegevens van meer dan 90 miljoen bedrijven. Graydon heeft kantoren in Antwerpen, Amsterdam, Londen en Cardiff. Sinds 2016 is Graydon onderdeel van Atradius, een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld.' (pp)

imageMeer nieuws

Voka : 'Starters zorgen voor 7.800 nieuwe jobs in Mechelen en Kempen'

Voka : 'Starters zorgen voor 7.800 nieuwe jobs in Mechelen en Kempen'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 18.01.2022 - 08.12u

Icoon Jules Müller overleden (93)

Icoon Jules Müller overleden (93)
Herentals | Neteland 17.01.2022 - 19.43u

Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.01.2022 - 19.33u

14,3 miljoen euro extra om binnenvaart een boost te geven

14,3 miljoen euro extra om binnenvaart een boost te geven
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 17.01.2022 - 17.13u

Provincie Antwerpen zet glastuinbouwsector in de kijker

Provincie Antwerpen zet glastuinbouwsector in de kijker
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 17.01.2022 - 16.49u

Loos brandalarm in Kleerroos

Loos brandalarm in Kleerroos
Herentals 17.01.2022 - 12.11u

HIK CVO : 'Klaar voor 2022, klaar voor een frisse start'

HIK CVO : 'Klaar voor 2022, klaar voor een frisse start'
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland 17.01.2022 - 11.10u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto