Wie wil bouwen of verbouwen, heeft meer en meer aandacht voor de duurzaamheid van zijn project. Niet alleen wordt er gekeken naar meer duurzame energie, maar ook naar efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen.
Bouwbedrijven volgen die tendens naar meer circulair bouwen. Begin 2019 heeft VITO, samen met Möbius en Kamp C, het project 'Bouwen aan een circulaire Kempen' opgezet. Dat is een uniek co-creatietraject dat, ondanks Corona, een succes is geworden. Eind 2020 waren al ruim 25 bedrijven in het project gestapt.
Mol - Wie circulair wil bouwen, kiest voor een project waarbij zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen worden gebruikt en de onderdelen en materialen zo lang mogelijk in omloop worden gehouden. Voor bedrijven en ondernemingen is het niet gemakkelijk om dit in de praktijk te brengen zonder daarbij aan rendabiliteit in te boeten.
"Circulaire economie is vandaag hot, en het is een trend die zal zich doorzetten als de Europese Commissie haar Green Deal uitrolt", zegt Helen Versluys van Möbius, dat bedrijven adviseert inzake circulaire economie. "Het is dus niet vreemd dat ook circulair bouwen veel aandacht krijgt. Helaas spoort het niet met het klassieke lineaire businessmodel in de bouwsector."
"Vaak hebben bedrijven al prille ideeën over circulair bouwen, maar weten ze nog niet goed hoe ze die concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt business model", zegt Sofie Torfs van Kamp C. "Dat proberen we met dit co-creatietraject te verhelpen.
Aan het einde hebben deelnemende ondernemers een duidelijk beeld van de strategieën voor circulaire waardecreatie die potentieel bieden binnen hun specifieke context. Ze hebben geleerd welke verdienmodellen hen toelaten deze strategieën op een rendabele manier te implementeren terwijl er waarde wordt gegenereerd voor de klant, maar ze zijn zich ook bewust van de aandachtspunten bij de realisatie ervan."
"De deelnemers zijn zeer divers", ziet Anse Smeets van VITO. Het onderzoekscentrum VITO is verantwoordelijk voor de coördinatie van het co-creatietraject en regelt de organisatorische en administratieve aspecten ervan.
"We hebben gevestigde bedrijven die de sessies hebben gevolgd, maar ook starters... Van traditionele bouwbedrijven over grote bouwheren tot zelfs interieurontwerpers. Deze rijke mix zorgt ook voor een goed evenwicht tijdens de sessies."
Voor bouwbedrijven die circulair bouwen willen uitdragen, impliceert dat echter ook dat ze op een andere manier moeten gaan werken. "Het is belangrijk dat je de klant volledig ontzorgt", stelt Helen Versluys.
"Neem bijvoorbeeld het circulaire idee van een gevel-as-a-service. Daarbij komen heel wat verschillende bedrijven kijken. Een bouwbedrijf zal dus nauw moeten gaan samenwerken met een installateur van ramen."
Maar ook binnen (grote) bedrijven moet er goed worden samengewerkt. "Het is cruciaal dat iedereen 'mee' is in het bedrijf, van de werkvloer tot het management', zegt Torfs. "Circulair bouwen vergt een andere omgang met producten en diensten, met materialen, met afval ... Kortom, met de hele bedrijfsvoering."
Het project werd ondersteund door een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van 111.924,62 euro.
Niels Verellen uit Herentals is Principal Scientist bij imec's Life Science Technologies departement (Heverlee). Daar ontwikkelt hij geïntegreerde fotonica-oplossingen voor life science toepassingen.
'Chiptechnologie biedt ons de mogelijkheid om de beperkingen van klassieke microscopen te omzeilen', zegt PhD. Verellen, oudleerling van kOsh Campus Collegestraat.
De gekende buitenspeeldagen in Neteland, met speelmogelijkheden op verschillende centrale locaties, kunnen door corona niet doorgaan. Omdat de vrijetijdsdiensten van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar kinderen wel de kans willen geven om fijn en veilig buiten te spelen, leggen ze dit jaar de focus op speelstraten en op de uitdagingen van koning Arthur.
Neteland en de hulp voor koning Arthur
Heb je een pril idee om een eigen onderneming te starten? Heb je concrete plannen om een horecazaak te beginnen? Of heb je al een eigen handelszaak en wil je met ons bekijken wat de eventuele volgende stappen zijn om je zaak verder te doen groeien?
De medewerkers van het contactcentrum ondernemen staan voor je klaar.
Op 1 april 2021 opende het contactcentrum ondernemen van stad Geel.
Westerlo heeft na 6 duels zonder driepunter weer kunnen aanknopen met de overwinning. Tegen Deinze volstond een doelpunt van Kyan Vaesen.
Voor beide ploegen stond er amper nog iets op het spel. Westerlo is nu 4e met 42 punten, 4 meer dan nummer 5 Deinze. (VRT NWS)
Het gemeentebestuur van Kasterlee biedt een toegankelijk en coronaproof alternatief aan voor de Buitenspeeldag. Alle Kastelse lagereschoolkinderen krijgen een doosje met stoepkrijt waarmee ze kunnen buitenspelen.
Dit jaar geen groot evenement op woensdag 21 april, maar wel speelgoed om buiten mee te spelen op deze speciale dag. De doosjes worden verdeeld via de scholen en kunnen gebruikt worden om woensdagnamiddag mee buiten te spelen.
Maak je een tekening? Zet deze dan online met de hashtag #BSDKASTERLEE.
Op vrijdag 16 april streek een mobiel tandartsenteam neer in Ten Hove en later op de dag ook aan Den Travoo in Balen. Inwoners die doorverwezen werden vanuit de sociale dienst, konden er terecht voor een standaard screening van hun gebit. In totaal namen 36 inwoners plaats in de tandartsstoel.
Het gaat om mensen die het financieel moeilijker hebben en een bezoek aan de tandarts daarom vaak uitstellen. Met deze preventieve screening willen we grote tandproblemen vermijden.
Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' – er moet verbouwd worden voor er weer muziek kan weerklinken – lanceerde de legendarische Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg vorige week een oproep om 50.000 euro in te zamelen om haar (bijna) gerenoveerde concertzaal in te richten.
10 dagen na de oproep werd al meer dan 25.000 euro geschonken door muziekliefhebbers en sympathisanten uit heel Vlaanderen.
Twee IT-bedrijven die onafhankelijk hun krachten bundelen: niet alledaags, maar het gebeurde wel bij softwarebedrijf DDA IT en allround IT-speler Netropolix. Waar die eerste haar software wil moderniseren, helpt de tweede door deze pakketten naar de cloud te brengen. Een hele uitdaging.
DDA IT gaat voor modernisering
Voor het eerst heeft er een drone op een andere planeet dan de aarde gevlogen. De testvlucht van de Ingenuity, de mini-helikopter die midden februari op Mars is geland, is succesvol verlopen.
De officiële aankondiging van een Super League met 12 absolute Europese topclubs doet de voetbalwereld op zijn grondvesten daveren.
Hoe kijkt onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt naar die ontwikkeling?
Dit is niets minder dan een atoombom die gedropt is op het Europese voetbal. Je kan het niet overschatten. Alleen is ze nog niet echt ontploft, zou ik zeggen.