Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cis Marinus : 'Open-werf-dag in Sint-Martinuskerk Olen : klopkever hield lelijk huis'

Olen

De restauratiewerken in de Sint-Martinuskerk in Olen-Centrum zijn in volle gang. Nu zondag kan je er een kijkje gaan nemen. De deuren staan wijdopen van 14u tot 16u.

Fasering

'Deze werken kaderen in een uitgebreid restauratieprogramma, dat in verschillende fasen verloopt', zegt diaken Cis Marinus.   'De buitenkant van de kerk werd heel wat jaren geleden al aangepakt en ook binnen werden er in 2008 al werken uitgevoerd. Het portaal en de sacristie kregen een heel ander uitzicht, het podium in het koor werd vernieuwd, er werd een nieuwe trap geïnstalleerd in de toren, de plafonds werden hersteld en het hele gebouw werd vanbinnen geschilderd.'

Houtwerk en altaren

'Nu gaat het om de restauratie van het houtwerk: de lambrizering, de koorbanken, de biechtstoelen, de bidbanken, de balustrade van het hoogzaal en de houten wand van de voormalige doopkapel.

De klopkever hield hier lelijk huis.

Bovendien worden ook de drie grote altaren onder handen genomen. Het gaat dus om een behoorlijk groot project, dat voor 80 procent gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid, voor 10 procent door het lokaal bestuur en voor 10 procent door de kerkfabriek.

Houtatelier

Cis Marinus, diaken in de parochie, vertelt: “Onze kerk lijkt sinds 17 april niet meer op een cultusplaats, maar eerder op een houtatelier. De hele lambrizering is van de muren verwijderd. Alles werd minutieus genummerd en gelabeld en op stapels gelegd. Er verschenen enkele werkbanken, een zaagmachine en een heleboel ander materiaal.

Opvallend ook: een stapel totaal vermolmd hout, die alsmaar groter werd… Onderdelen van de lambrizering waar niets meer aan te redden valt. Bij de demontage bleek immers dat de grote klopkever (en ander ongedierte) veel lelijker huisgehouden heeft in het houtwerk dan we aanvankelijk dachten.”

Houttovenaar

Marinus vervolgt: “De vakman die in onze kerk de voorbije maanden vooral aan het werk geweest is, noemen we met recht en reden een houttovenaar. Met grote porties engelengeduld en vakkennis is de man eerst begonnen aan de restauratie van de panelen van de lambrizering.

Slechte stukken hout werden verwijderd en vervangen door nieuw eikenhout van eerste categorie. We keken met veel bewondering naar de manier waarop hij dit werk aanpakte en opknapte. Maar dat bleek nog maar het begin! Tijdens de voorbije weken ging hij aan de slag met de steunberen van de banken langsheen de zijmuren en met de ornamenten van de lambrizering. Wonderbaarlijk werk!”

Meerwerken

Vooral de lambrizering in het koor is er erg aan toe. Sommige panelen leken daar aan de voorzijde nog best in orde. Tot ze verwijderd werden, en toen bleek dat de achterkant totaal vermolmd was. Het paneel bleek amper nog enkele millimeter dik. Achter het hoogaltaar van de kerk bevindt zich bovendien een lambrizering die van veel recentere datum is dan de rest. Die blijkt asbest te bevatten en zal dus door een gespecialiseerde firma verwijderd moeten worden. Nadien zal de muur netjes bepleisterd en geschilderd worden.

Planning

Mits goedkeuring van de kost van de meerwerken zal binnenkort gestart worden met het vervaardigen van de nieuwe panelen voor het koor. Inmiddels is er ook een verrijdbare stelling geplaatst in de kerk, voor de restauratie van de balustrade van het hoogzaal.

Tijdens de eerste helft van september zullen er bovendien vaste stellingen geplaatst worden aan het hoofdaltaar en aan de twee zij-altaren. In die periode zal ook de vergassing van het houtwerk gebeuren. Nadien zal de restauratrice polychromie het schadebeeld van de drie altaren opmaken en vervolgens de restauratie daarvan starten.

Uitnodiging

Nu zondag ben je van harte welkom in onze Sint-Martinuskerk, tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Je kan dan met eigen ogen de verwezenlijkingen van ‘de houttovenaar’ komen bekijken en de stand van zaken van de werkzaamheden in het ‘Sint-Martinusatelier’. De leden van ons parochieteam en van onze kerkraad kijken uit naar je komst”, besluit Cis Marinus.

Olen Sint-Martinuskerk restauratiewerken

Olen Sint-Martinuskerk restauratiewerken

Olen Sint-Martinuskerk restauratiewerken

Olen Sint-Martinuskerk restauratiewerken

Olen Sint-Martinuskerk restauratiewerken

Olen Sint-Martinuskerk restauratiewerken

Olen

Deel dit artikel