U bent hier

Clement Merckling van imec ontvangt prestigieuze ERC Consolidator Grant om bouwblokken van kwantumcomputers te ontwikkelen

Internationaal | Nationaal
10.12.2019 - 12.45u
Door: Mark Jaspers

Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, kondigt vandaag aan dat de Europese Research Council een Consolidator Grant heeft toegekend aan Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Binnen dit project zal de ervaren onderzoeker nieuwe materialen ontwikkelen die moeten leiden tot het genereren van zogenaamde Majorana qubits – bouwstenen voor een volgende generatie kwantumcomputers.

Voor dit ambitieuze vijfjarenproject ontvangt Clement Merckling 2,3 miljoen euro.Van kwantumcomputers wordt verwacht dat ze de mogelijkheden van het klassieke rekenen ver zullen overstijgen, met veelbelovende toepassingen in geneeskunde, scheikunde, logistiek, cryptografie, ...

Dat hebben ze te danken aan de qubit, bouwsteen van de kwantumcomputer die zich gedraagt volgens de wetten van de kwantummechanica. Vandaag gaat de aandacht vooral uit naar halfgeleidende en supergeleidende qubits, die veelbelovende eigenschappen hebben zowel voor het kwantumrekenen als voor de fabricage van kwantumcomputers.

Maar deze qubits hebben ook een negatieve kant: ze verliezen kwantuminformatie, een fenomeen dat ook wel de-coherentie genoemd wordt. Dit probleem wordt vandaag opgevangen door het aantal qubits op te drijven (tot 106 per chip) en door algoritmes te voorzien die de 'fouten' moeten corrigeren.

"Door de ERC Consolidator Grant kan ik werken aan de volgende generatie qubits – de Majorana qubits," verduidelijkt Clement Merckling. "De grootste uitdaging is het genereren van zogenaamde Majorana-fermionen, die een kwantumtoestand kunnen vasthouden.

Dat vraagt heel wat materiaalinnovatie. Zo moeten we een supergeleidend materiaal kunnen stapelen op een materiaal met sterke spin-baankoppeling, zoals een topologische isolator."

Binnen het project zal de onderzoeker een innovatieve weg volgen die moet leiden naar de realisatie van Majorana-fermionen.

Baanbrekend idee is het gebruik van een nieuw stabiel oxide-materiaal (een perovskiet-materiaal gebaseerd op barium-bismut-oxide) dat door speciale doperingstechnieken de basis vormt voor zowel het supergeleidend materiaal als de topologische isolator.

Hierdoor kan een defectvrije interface ontstaan, waar de Majorana-fermionen zullen gevormd worden. In een later stadium zal het team ook de fabricage van de kwantumchips onder de loep nemen. Zo moet integratie op een siliciumsubstraat (standaard chipsubstraten) de fabricage op grote schaal mogelijk maken.

Luc Van den hove, algemeen Directeur en CEO van imec: "We zijn bijzonder trots dat een ervaren imec-onderzoeker als Clement Merckling een ERC Consolidator Grant in ontvangst mag nemen. Hiermee kan hij een eigen onderzoeksteam uitbouwen en grensverleggend onderzoek verrichten.

Voor imec is dit de zesde ERC 'Frontier Research' Grant binnen het Europese Horizon 2020. Deze Grants zijn erg belangrijk voor imec, maar ook voor onze samenleving. Met deze baanbrekende projecten kunnen we de grenzen van de technologie verleggen en daarmee een stempel drukken op toekomstige Europese industrieën.

Dit project in het bijzonder kan op langere termijn een revolutie teweeg te brengen in het kwantumrekenen. Maar de resultaten zullen ook een grote impact hebben op de materiaalwetenschap, die een sleutel vormt voor het succes van tal van andere toepassingsdomeinen."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto