Club Fifty-One Herentals blijft boeiende gastsprekers naar de Keizerstede halen. 'Herentalsenaar Niels Verellen, fysicus en principal scientist bij het Leuvense onderzoekscentrum imec, komt ons op donderdag 17 oktober alles vertellen wat er zich afspeelt aan de frontlinie van de allernieuwste chip technologie', zegt Herman Lemmens, voorzitter Club51.

'Niels geeft deze niet te missen presentatie over de wondere wereld van de chip technologie en veel méér op donderdag 17 oktober om 20u in Bistro Julienne in Noorderwijk. Inclusief kan je genieten van ons 'diner spécial' voor onze goede doelen van Club51 : o.a. Olivia Fund, Den Dorpel en Begeleid Wonen.

Inschrijven bij Herman Lemmens info@imaprorealisations.com of gsm 0475-410586 - diner tegen €60, all in, met een gastronomisch menu van sterrenchef Wilfried Broeckx, Bistro Julienne - max. 38 pl., vol is vol.'

Niels oud-leerling kOsh Campus Collegestraat

De wetenschappelijke carrière van Niels Verellen (35) startte op de schoolbanken van het kOsh Campus Collegestraat (Sint-Jozefscollege) in Herentals waar hij de richting Wetenschappen-Wiskunde volgde. Daarna studeerde hij af als fysicus aan de KU Leuven in 2007 en behaalde in 2011 zijn doctoraat aan het departement natuurkunde en het departement elektrotechniek van dezelfde universiteit in samenwerking met imec.

Tijdens zijn doctoraat en daaropvolgende jaren als postdoctoraal onderzoeker bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), en het California Institute of Technology (Caltech), spitste hij zich toe op optische antennes en de interactie van licht met kwantum-materie op de nanometerschaal.

Microscopie voor DNA-analyse, forensisch onderzoek, behandeling van kanker

Met een onderzoeksbeurs van de European Research Council ontving wetenschapper Niels Verellen vorig jaar 1,5 miljoen euro persoonsgebonden subsidie voor het opzetten van een eigen onderzoekslijn naar de ontwikkeling van uiterst kleine microscopen op een chip.

"We zijn al geruime tijd bezig met het uitdenken van nieuwe concepten en technologieën die gebruik maken van licht in chips, vooral dan met het oog op toepassingen in de life sciences - de levenswetenschappen, wat een verzamelnaam is voor alle takken van de wetenschap die het leven en organismen bestuderen", weet Verellen.

"Ze omvatten de biologie en geneeskunde waar microscopie als techniek onmisbaar is geworden. Het levert de mogelijkheid om allerhande ziekten en afwijkingen zoals Alzheimer te onderzoeken op het niveau van de cellen en moleculen - de bouwstenen van alle levensvormen.

Afspraak met Niels donderdag 17 oktober om 20u in Bistro Julienne in Noorderwijk, Servaas Daemsstraat 25.