U bent hier

Club Brugge moet het gewoon kunnen redden

Nationaal | Vlaanderen
05.04.2018 - 01.36u
Door: Herman Gezelle

Vlak voor kerst was Club Brugge de grote favoriet om kampioen van de Belgische Jupiler Pro League te worden. Na de jaarwisseling kwam er echter een beetje de klad in en werden er aardig was punten verspeeld. Toch is Brugge volgens Jan Ceulemans nog altijd de favoriet voor de titel.

Ceulemans rekende uit: "Ik denk dat de situatie voor Brugge nog altijd zeer veelbelovend is.Ze hebben na nieuwjaar inderdaad redelijk wat punten verloren, maar andere clubs hebben natuurlijk ook punten verloren.

De voorsprong is nog altijd twaalf punten voorafgaand aan de play-offs, dus zo beroerd staan ze er nog niet voor", heeft Ceulemans verklaard in een interview met de Bwin.

Het systeem in België zorgt er echter voor de de punten voorafgaand aan de laatste fase van de competitie gehalveerd worden, waarna een laatste serie van tien wedstrijden de uiteindelijke kampioen bepaalt. Daardoor staat Brugge nu nog zes punten voor op de naaste concurrent Anderlecht, waartegen het straks als eerste speelt.

Ceulemans ziet daar direct een schakelmoment in de strijd om de titel.
Als Club Brugge slecht doorgaat en direct tegen Anderlecht verliest, dan wordt het steeds lastiger. Dan is de voorsprong nog maar 3 punten en is alles weer mogelijk. Aan de andere kant, als er wél gewonnen worden dat is de voorsprong negen punten en dan zet Club een mega stap richting de titel.

De nieuwe opzet kan Ceulemans wel begrijpen.

De play-offs werden bedacht om de spanning in het kampioenschap langer vast te houden en zo de competitie aantrekkelijker te maken. In het oude concept zou de kampioen al bijna bekend zijn, maar nu blijft er spanning. Club Brugge is zeker nog de favoriet, maar in de play-offs om het kampioenschap kan er nog vanalles gebeuren.

De strijd in de play-offs zal volgens Ceulemans naast Club Brugge en Anderlecht ook nog met Gent uitgevochten moeten worden. Ondanks dat Club Brugge de grote favoriet is verwacht hij ook van Anderlecht en Gent gevaarlijke tegenstand: Anderlecht zal ons zeker nog gaan verrassen.

Vorig jaar kregen ze terecht veel kritiek, voornamelijk op de manier van voetballen. Het sterke tactische en mooi technische voetbal, wat typerend was voor Anderlecht, is een beetje verdwenen, maar ik verwacht veel van hun spel. Om maar te zwijgen over Gent, die hebben ook echt klasse. Die drie teams zullen de komende tien duels voor de titel gaan vechten."

Grote verrassingen denkt hij dan ook niet meer aan.

"De drie andere clubs die in de top zes staan hebben hun doel bereikt, ik denk dat de teams die nu Play-off 1 spelen, het ook hebben verdiend. De clubs die het niet hebben gered zoals Kortrijk en Antwerpen, zijn ook niet goed genoeg geweest".

Het grote probleem van de Belgische competitie is wel het financiële aspect. De beste spelers willen in Engeland, Italië of Spanje spelen. Wij kunnen niet concurreren met teams die altijd in de Champions league spelen. Bijvoorbeeld Gent presteerde geweldige enkele seizoenen terug, maar het is meer gelukt dan wijsheid, we kunnen het financiële gat nooit dichten. (ad-pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto