Vannacht hebben CD&V en N-VA een akkoord bereikt om de komende 6 jaar de Keizerstede te besturen.  Mien Van Olmen (CD&V) zou burgemeester van Herentals worden.  N-VA en CD&V mogen dan ieder 3 schepenen leveren.

Het gaat om een nipte meerderheid van 1 zetel : N-VA 9 en CD&V 6, samen 15 van de 29.  Of er nog een derde partij bij betrokken wordt, is nog niet beslist.

Wie er schepen met welke bevoegdheden wordt, moeten de coalitiepartners nog aanduiden.

De Herentalsenaar bezorgde zondag 9 zetels aan N-VA (139 stemmen meer dan in 2012),  7 voor Sp.a,  6 voor CD&V,  3 voor Groen, 3 voor Vlaamse Belang en 1 Stadslijst.

Update 12.50u:

CD&V en N-VA zetten sp.a van Jan Bertels opzij

In Herentals komt er een einde aan het burgemeesterschap van Jan Bertels (sp.a), nadat coalitiepartner CD&V een akkoord sloot met N-VA. Hoewel N-VA de grootste partij is geworden (139 stemmen meer dan in 2012), laat lijsttrekker Yoleen Van Camp het aan de CD&V Mien Van Olmen over om burgemeester te worden.

Van Olmen klopte Van Camp immers op het vlak van voorkeurstemmen: 1.891 tegenover 1.678.

In een gezamenlijke mededeling stellen CD&V en N-VA dat de Herentalsenaar "geen nieuw mandaat gaf aan de huidige bestuursmeerderheid". Sp.a zakte inderdaad van 25,3 naar 21,7 procent, verliest een zetel en moet N-VA (+0,1 procent (139 stemmen, maar wel een zetel extra) voorlaten als grootste partij. CD&V kreeg echter een nog stevigere tik, met een daling van ruim 5 procent en het inleveren van 2 zetels.

Toch is het net die CD&V die een nieuwe coalitie op poten zet en zelfs de burgemeester gaat leveren.

"Het burgemeesterschap gaat naar stemmenkanon en dossiervreter Mien Van Olmen, die zo ook de eerste vrouwelijke burgemeester van Herentals wordt", laten de twee partijen maandag weten. "CD&V luistert naar het signaal voor verandering in Herentals, maar wil de sterke sociale koers van de stad onverminderd blijven volgen. Daarom neemt de partij ook het OCMW-voorzitterschap op zich. N-VA bekleedt drie schepenposten."

Op inhoudelijk vlak wordt het akkoord de komende dagen en weken nog op punt gesteld, klinkt het nog.

Groen zou ook de kans hebben gekregen om de meerderheid te komen versterken, maar ging daar niet op in.

Zo blijft het bij een krappe meerderheid van 15 op 29 zetels.

"Dat is onwerkbaar en neigt naar Turnhoutse toestanden", reageert een sterk ontgoochelde afscheidnemend burgemeester Bertels. (belga)

Net binnen 14.45u :

Patrik De Cat (DECA) (CD&V) zou z'n schepenambt doorgeven aan Bart Michiels omwille van z'n drukke agenda als ondernemer. (ov)