In Heist-op-den-Berg is er ruim twee maanden na de verkiezingen dan toch een nieuw gemeentebestuur in zicht. Maar liefst vijf partijen hebben er besloten om samen een bestuursakkoord uit te werken: CD&V, N-VA, PRO Heist, Open Vld en Groen. Luc Vleugels (CD&V) behoudt de burgemeesterssjerp, maar na drie jaar neemt Jan Moons (N-VA) het van hem over.

De coalitievorming in Heist-op-den-Berg was de voorbije weken een behoorlijke soep geworden, aangezien verschillende partijen meenden het initiatief te mogen nemen. "De kiezer heeft de kaarten geschud en gedeeld op een manier die het niet meteen gemakkelijk maakte", zegt Moons dinsdag. "We nemen die uitdaging aan en zullen nu de kaarten oprapen om ermee aan de slag te gaan."

Vleugels van zijn kant stelt dat het "geen eenvoudige uitdaging was en is", maar er nu alvast een concrete timing werd afgesproken om met vijf partijen tot een akkoord te komen. "Het is de bedoeling om nog tijdig rond te geraken om op 8 januari met de installatievergadering een college van burgemeester en schepenen aan te duiden", verklaart hij.

De kiezer had het Heistse politieke speelveld op 14 oktober zo mogelijk nog wat complexer gemaakt dan de voorbije jaren al het geval was. Maar liefst zeven partijen hebben verkozenen in een gemeenteraad van 35 zetels.

Bovendien werden CD&V en N-VA samen de grootste partij, met elk tien zetels, nadat CD&V drie zetels verloor en N-VA één. Winst was er vooral voor Groen (vanuit het niets naar twee zetels) en Vlaams Belang (van twee naar vier stuks).

De onderhandelingen gingen van start toen N-VA provinciaal gedeputeerde Jan De Haes het veld instuurde als "informateur". Die kwam tot de tussentijdse conclusie dat een coalitie tussen N-VA, PRO Heist, Open Vld en Groen en dus zonder de CD&V van huidig burgemeester Luc Vleugels werkbaar was, voor een meerderheid van 19 op 35 zetels.

Vleugels nodigde alle partijen vervolgens zelf uit, maar alleen PRO Heist ging daarop in. CD&V en PRO Heist beslisten om samen een inhoudelijke "leidraad" op te stellen om tot een bestuursakkoord te komen, waardoor de impasse compleet leek omdat er zich twee grote blokken hadden gevormd.

Die hebben elkaar nu dus toch gevonden om te komen tot wat Vleugels al eerder omschreef als een "Einsteincoalitie": een coalitie die alle tegenstellingen zou overstijgen. Een volledig akkoord, ook over de schepenmandaten, is er echter nog niet. (belga)