Sinds zondagochtend geldt code rood of 'extreem hoog gevaar' voor brand in de de natuurgebieden in de Antwerpse Kempen en de provincie Limburg. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist na overleg met de brandweerdiensten.

Zaterdag, toen nog code oranje of hoog gevaar van kracht was, was al op het nippertje, zegt de woordvoerster. Door de heel droge toestand van de vegetatie wordt het brandgevaar nu opgeschaald.

"Na overleg met de brandweer zijn we overgegaan naar code rood", aldus woordvoerster Griet Buysse. Zaterdag waren er al her en der kleine brandjes dicht bij de natuurgebieden.

Er geldt nu een verhoogde waakzaamheid, met meer patrouilles en controles door de brandweer en het agentschap. De brandtorens blijven bemand. "Er is continue bewaking."

Het agentschap ontraadt de mensen ook te gaan wandelen in brandgevoelig natuurgebied zoals heides. Een verbod geldt er niet, zegt Griet Buysse.

Op de website verduidelijkt het Agentschap Natuur en Bos nog dat bij Code rood brandweer en beheerders zeer waakzaam zijn omdat het extreem droog en brandgevaarlijk is in de natuurgebieden. "Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet."

De Dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen wijst er via Twitter op dat de toegang tot de natuurgebieden afgeraden wordt. Wie er toch gaat wandelen, moet het rook- en vuurverbod respecteren.

"Laat kinderen niet zonder toezicht." (belga)