U bent hier

Cohousing Ekelen wordt eerste cohousingproject in Herentals

Herentals
29.10.2020 - 18.43u
Door: Lex Verellen

In 2022 zal er een cohousing gebouwd worden aan de Ekelstraat in Herentals, een primeur voor de stad. Bewoners kiezen voor een kleiner eigen huis of appartement met een grote tuin en andere ruimtes die ze met elkaar delen.

"Zo komt onze droom om duurzaam te bouwen toch nog uit", vertelt toekomstig bewoner Helen.

Helen Dierckx en Joris Buys maken deel uit van de groep van 10 toekomstige bewoners die samen met OM/AR architecten de plannen uitwerken voor Cohousing Ekelen.

"We waren eigenlijk op zoek naar een huisje in Antwerpen om duurzaam te verbouwen, maar als particulier is dat bijna onbetaalbaar geworden", vertelt Helen.

"Toen mijn man, Joris, hoorde over dit cohousingproject was hij meteen enthousiast. Ik had zo mijn vragen: alles met elkaar delen, ik wil toch ook wat privacy!

Op een infovergadering ontdekten we dat je niet continu alles samen hoeft te doen in een cohousingproject. Ondertussen ben ik helemaal verkocht en kijken we ernaar uit om hier te komen wonen samen met ons zoontje dat we binnenkort op de wereld zetten."

Wat vandaag nog 1,7 hectare braakliggend terrein is tegenover het woonzorgcentrum Vogelzang/Poederkot in de Ekelstraat, zal in 2022 transformeren tot een groene site.

De grond wordt in twee stukken verdeeld door een fietspad. Aan de ene kant zal Belco-Invest een moderne verkaveling realiseren, aan de andere kant komen de 25 appartementen voor Cohousing Ekelen.

Er is nauw overleg tussen beide projecten zodat de sites mooi op elkaar aansluiten. Binnen het cohousingproject zijn er naast de appartementen ook gemeenschappelijke ruimtes voorzien waar alle bewoners gebruik van kunnen maken: een paviljoen met keuken, logeerkamers, atelierruimtes, was- en droogruimte, speelruimte voor de kinderen, een gemeenschappelijke tuin.

"We vinden de connectie met de buurt heel belangrijk", vertelt toekomstige bewoonster Ann Van Roy, "in het paviljoen - een grote ruimte met keuken - kunnen we ook een paar keer per jaar buurtactiviteiten organiseren."

Ruimte om te ravotten

In het project zijn er vier studio's voorzien voor mensen met een beperking of andere bijzondere doelgroepen. Bovendien is er ruimte voor alle generaties.

"Met mijn 72 jaar ben ik voorlopig de oudste", lacht toekomstig bewoner Jan Agten " onze kleinkinderen gaan het vast geweldig vinden dat ze hier in die grote tuin met andere kinderen kunnen komen spelen als ze komen logeren."

Toekomstige buurvrouw Liesbeth Van Den Bergh en haar 3 kinderen zien dat ook helemaal zitten: "onze kinderen kijken nu al uit naar die grote tuin met ruimte om te ravotten en de diertjes die er zullen rondscharrelen."

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke prioriteit voor de bewoners. "We hebben hoge ambities voor een laag energieverbruik zonder fossiele brandstoffen, maximaal gebruik van hemelwater en infiltratie van overtollig hemelwater" vertelt Joris.

"Ook over de mobiliteit hebben we goed nagedacht: de appartementen hebben geen privéparking, wel is er één gemeenschappelijke parking met ook ruimte voor twee deelauto's.

Dat de site vlakbij het station ligt, waar ook een knooppunt is voor regionale bussen, is niet toevallig. Met een vlotte aansluiting op de fietsostrades en voldoende fietsenberging krijgt de fiets een prominente rol als vervoermiddel."

Wanneer het project concreet wordt? "Op 4 september was er een infovergadering voor omwonenden. We hebben in oktober ook ons inrichtingsplan ingediend bij de stad.

Als dat goedgekeurd is volgt de omgevingsaanvraag en hopelijk kunnen we begin 2022 de eerste steen leggen", vertelt Joris.  Info https://cohousing-ekelen.be/ Beelden : OM/AR-architecten

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Circus Pipo naast VC Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u

Braderij in westernstijl

Braderij in westernstijl
Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.41u

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto