Een cohousing project realiseren is geen makkelijk proces. Het vraagt doorzettingsvermogen om juridische structuren op te zetten die werken, financiering rond te krijgen, een site te vinden en een groep samen te stellen. Als dat allemaal gelukt is, hoop je op een warm onthaal in de buurt.

Daar liep het voor cohousingproject Buren van Bink in Turnhout mis. De ondernemende groep kreeg te maken met onbegrip van enkele nabije buren.

Schrik dat deze nieuwe woonvorm de straat te druk zou maken, tot overlast zou leiden, het karakter van de straat zou veranderen leidde van de ene juridische procedure tot de andere.

De twee procedures bij de raad voor vergunningenbetwisting werden recent uitgesproken. Een in het voordeel van Buren van Bink, maar ook een in het nadeel. De bouwvergunning die ze eerder kregen van de provincie Antwerpen werd ingetrokken.

"Gelukkig gaat het over een relatief kleine administratieve tekortkoming in onze vergunning. De motivering over de oude vijver die vervangen wordt door een nieuwe natuurrijke wadi was onvoldoende gestoffeerd. Op dat ene punt uit het 90-pagina lange arrest krijgt onze buurman gelijk.

Uit alle andere punten, inhoudelijk en administratief, blijkt dat ons cohousing project wel degelijk op zijn plaats is in deze wijk.

Het resultaat van dit onophoudelijk vertragen via juridische procedures (i.e. bijna drie jaar en vijf vertragingen) is dat de veertien deelnemende gezinnen hun droom opnieuw een paar maanden on hold moeten zetten. In die tijd kan de provincie de vergunning op dat ene onderdeel beter motiveren.

We hopen dat dat op vrij korte termijn kan worden rechtgezet. De stad Turnhout en de provincie Antwerpen hebben zich telkens positief over ons project uitgesproken. Na dit arrest kan er geen twijfel bestaan dat ze dat in een nieuwe vergunning opnieuw bevestigen" aldus één van de initiatiefnemers Saskia Michielsen.

"Het is erg jammer dat een individu een warm en betrokken traject als het onze zo kan dwarsbomen. Natuurlijk is het belangrijk dat de procedures correct worden gevoerd en dat mogelijke bezwaren zorgvuldig worden behandeld.

We vinden het wel erg jammer dat dit gepaard moest gaan met aanhoudende stemmingmakerij en getreiter. Dit past alleszins niet in de waarden die we zelf uitdragen.

Waar we telkens in dialoog zijn gegaan, werd de uitgestoken hand nooit aanvaard. Dat leidde tot toegenomen spanning. Na het juridisch arrest dat vandaag voorligt, willen we dit dan ook definitief achter ons laten.

Buren van Bink zal warmte en leven brengen in een fijne straat. Iedereen die constructief samenwerkt met ons voelt de betrokkenheid, de solidariteit die centraal staan in een woonvorm waar mensen tuin, werkhuis, auto's, gemeenschappelijke ruimtes met elkaar willen delen.

Gelukkig kregen we – o.a. van andere buren uit de straat – ook heel veel positieve reacties en medeleven over deze hele situatie. En doordat onze groep nu al een hele tijd stabiel is, hebben we ook veel steun aan elkaar.

Dit arrest is opnieuw een horde op ons traject, maar we gaan nu recht naar de finishlijn. We hebben een lange adem."

Tussen de veertien gezinnen zijn er die hun woning al verkocht hebben; er zijn leningen en overbruggingskredieten die lopen voor dit bouwproject; er zijn oudere bewoners die snakken naar hun kleinere unit; er zijn gezinsuitbreidingen die uitgesteld worden tot na een verhuis; er zijn studies die niet aangevat wordt omwille van het bouwproces...

Die menselijke kant is minder zichtbaar in deze lang aanslepende zinloze procedures, maar die is er wel degelijk. Achter de schermen worden dan ook alle verdere stappen doorgedreven voorbereid zodat het bouwproces achteraf versneld kan worden.

Has Concept, onze aannemer en Teema architecten hebben vanaf het begin altijd met een co-creatieve mindset met Buren van Bink samengewerkt. Dankzij de goede afspraken vangen zij de vertraging zo goed mogelijk mee op.

Meer weten over Buren van Bink?

www.burenvanbink.be