Warenhuisgroep Colruyt zet de samenwerking met 34 Aziatische leveranciers van non-foodproducten stop nadat ze er sociale audits had laten uitvoeren. Het grootste probleem zijn overdreven werktijden, zegt Daniël Bral van Colruyt. Vanaf dit jaar gaat Colruyt ook leveranciers van voedingsproducten controleren.

Colruyt investeerde vorig jaar ruim 80.000 euro in 117 sociale audits bij non-foodleveranciers in Azië van wie de groep rechtstreeks artikelen afnam. Bij 56 nieuwe leveranciers ging het om een eerste controle, de overige 61 kregen een opvolgingsaudit. Het ging voornamelijk om bedrijven in China die verschillende producten maken, van tuinmeubelen tot schoenen. "De helft van de fabrikanten die voor de tweede keer gecontroleerd werden, hebben hun werkomstandigheden verbeterd", luidt het.

Met 34 leveranciers waarbij geen verbetering werd vastgesteld of die een audit weigerden, werd de samenwerking stopgezet. "De grote trend is overdreven werktijden", zegt Bral. "In China mag volgens de lokale wetgeving tot 60 uur gewerkt worden, maar heel wat bedrijven gaan erover." Volgens Colruyt doen de plaatselijke autoriteiten geen controles. De groep vraagt de lokale overheden daarom om strikter toe te zien op de naleving van hun eigen wetten.

Voor dit jaar heeft Colruyt al 56 audits gepland, waarvan 18 eerste controles en 38 opvolgingsaudits. De komende maanden zullen er nog bijkomen. Colruyt start ook met audits bij niet-Europese foodleveranciers. De lijst wordt nog opgemaakt, maar wellicht zal er niet enkel in Azië maar ook in Afrika en Zuid-Amerika gecontroleerd worden.

Bron : Belga