Column journalist Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest... Markante vrouwen'. 'De tijd dat ik dagdagelijks artikels schreef voor Gazet van Antwerpen behoort al een tijdje tot het verleden. Ik word dan ook niet graag meer de status van journalist toebedeeld. En toch word je af en toe gevraagd om omwille van die bedrijvigheid uit het verleden nog iets te schrijven of een voordracht te geven. Ik had me voorgenomen om dat alleen nog te doen voor de leerlingen van de vierde klas in KLIM-OP Grobbendonk, omdat meester Dirk me vele jaren geleden vroeg over het reilen en zeilen van een journalist te komen vertellen in zijn klas en hier een jaarlijks ritueel van te maken.
En toch wist redacteur van deze nieuwsite, Guy Verellen, me op een oudejaarsnacht te overtuigen af en toe een column te schrijven. Onlangs trapte ik opnieuw in de val toen Inge, bestuurslid van Markant Bouwel, me overhaalde om op de openingshappening van deze vrouwenclub te komen spreken. Daar zat ik dan op een woensdagavond in de Bouwelhoeve tegenover een 25-tal dames, mooi opgekalefaterd voor hun avondje uit zonder manlief.

'Ontdek, beleef en geniet bij Markant', lezen we op hun website. En: 'Je hoeft geen onderneemster te zijn, maar wel ondernemend.'  'Oef, een vrouwenclub met ballen aan hun... ', denkt een mens dan al snel. Het zal ook zo wel zijn en hun jaarprogramma 'Natuurlijk' oogt uiterst interessant, niet alleen voor vrouwen.
Markant wordt in Van Dale omschreven als opvallend, aandachttrekkend, frappant, in het oog springend... en ondubbelzinnig. Vooral dit laatste zorgde voor een kortsluiting in mijn denk- en mijmerpatroon. Op vele tereinen. Ik beperk me tot eentje:
De doorsnee Belg krijgt ongetwijfeld braakneigingen van de dagelijkse binnenlandse politieke soap op onze nieuwsprogramma's. Het bakkeleien tussen politieke partijen om regeringen te vormen. Reynders en Vande Lanotte die om de paar weken op de koffie gaan bij koning Filip om nog maar eens te vertellen dat er alleen een blanco blad in hun boekentasje zit. Ik hoor Filip al zeggen bij het handjesschudden voor de camera's, die alleen dat verre shot van buiten de poort mogen maken: 'Johan, weer noppes zeker, kom dan 'kaan' we het komende uurtje kaarten.' Gevolg: alweer veel dubbelzinnigheid voor de buitenwereld.

Bij vrouwenbeweging Markant uit Bouwel niet dus. Recht voor de vuist, klinkt het niet dan botst het maar. Daar hou ik van. En als de groep dames dan nog letterlijk en figuurlijk staat voor opvallend, frappant en in het oog springend, is dat mooi meegenomen. Ik raad hen alleen aan, blijf weg van het politieke toneel om 'markant' te blijven in de positieve betekenis van het woord.'

Column journalist Bart OBBELS/ Nnieuws ©  Op de foto : de dames van Markant Bouwel in de Bouwelhoeve woensdagavond bij Bart Obbels op schoot.