Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest... Duiven voor Milan en Stella.'  'In de poppenkast van het dagelijks leven eist de politiek eens te meer met breed gespreide ellebogen de aandacht op. Dit land is een zucht groot en telt maar liefst acht parlementen en momenteel zeven regeringen. Die laatste blijkt moeilijk te vormen.

Maandenlang moeten we nu al dagelijks het gekibbel ondergaan van een select groepje frontpionnen binnen hun respectievelijke partijen.
Ik spreek niet alleen voor mezelf als ik benadruk dat ik het beu ben. Koen Geens is de volgende 'schoppenboer' in het pokerspel die een nieuw rondje messenwerpen vanuit fluwelen stoelen mag analyseren. We duimen voor Geens, maar vrezen dat ook hij straks met het schaamrood op de wangen bij koning Filip zal zitten.
En dan die verklaringen van al die politieke helden. Eens in beeld zingen allen in koor dat het niet gaat om de langste arm in de graaikast van de macht, maar om dit land de meest stabiele regering te geven. Als de zoveelste poging om een coalitie te vormen op niets is uitgedraaid, roepen de protagonisten steevast: 'Nu is de volgende aan zet.' Dan begin ik ongewild te grommen.

Het is hoorbaar dat politici zich graag wentelen in uitdrukkingen. 'Aan zet zijn', staat bij deze regeringsvorming op nummer één in alle hitparades. Net boven: 'de kiezer heeft de kaarten geschud'. Met andere woorden, u en ik zijn de reden waarom het haast onmogelijk is een coalitie te vormen. Maar terug naar nummer één. Ik ging ervan uit dat je bij een schaakspel aan zet of aan de beurt bent. Maar ja, wellicht is deze regeringsvorming een schaakspel. Alleen vrees ik dat er na zoveel tactische robbertjes alleen nog twee koningen op het bord staan.

Laat ons dit statement afsluiten met een positieve noot en verwijzen naar een flard uit een liedjestekst van Het Zesde Metaal, namelijk: ' 't Es nog al nie na(ar) de wuppe. Doe mor voert.'

En nu even ernstig. Heel dit politieke schouwspel wordt in het leven een kruimel voor een mistroostige heggenmus, als de natuur ons reilen en zeilen komt verstoren. Ieder huisje heeft zijn kruisje, om het ook maar eens met een uitdrukking te zeggen.
Waar gaat het over? Ik word in de twee scholen, waar ik werkzaam ben, KLIM-OP Grobbendonk en KLIM-OP Bouwel, geconfronteerd met twee schatten van kinderen die momenteel vechten tegen kanker. Milan is vijf jaar en Stella tien jaar. Zelf ben ik vader van twee dochters en ik zou mijn leven geven voor hen en mijn twee kleinkinderen (vier en vijf jaar) terwijl ik al droom van nummer drie die eind april wordt verwacht. Dan kraak je mee bij het horen van zoveel onheil.

Beide scholen en de entourage van de families hebben inmiddels tal van acties op poten gezet om de families een hart onder de riem te steken en financieel te ondersteunen. Hartverwarmend al die solidariteit.
Sinds vorig jaar ben ik duiven gaan houden en inmiddels heeft duivenbond Grobbendonk me kunnen verleiden om secretaris van de club te worden. Om eerlijk te zijn, had ik het liever niet gedaan, maar de leden van het bestuur schonken me bij mijn intrede in de club een aantal duifjes en dan durf je niet neen zeggen.
De winterperiode in de duivensport wordt naast de belangrijke kweek opgevuld met kampioenendagen waarop ook duiven worden geveild om de clubkas te spekken. Toen ik voorzitter Jos Cools het hartverscheurende nieuws van de twee kindjes vertelde en mijn verlangen om ook iets te doen, sprong hij onmiddellijk mee op de kar om een duivenveiling te organiseren. Er werd vergaderd met het bestuur en onder het motto 'Pigeons voor Milan en Stella' werden tal van bekende duivenmelkers gecontacteerd om een duif te schenken voor de veiling. Allen gingen met de glimlach in op onze vraag.

Veilingsite duivenspel.be ging in op het voorstel van bestuurslid Jef Lauwereys om de veiling gratis te publiceren zodat zaterdagavond alles online ging. Een dag later stond de teller al op 8.245 euro en de veiling duurt nog twee weken.
Als duivenbond Grobbendonk straks met de opbrengst van deze veiling beide gezinnen voor de medische kosten en de revalidatie kan ondersteunen, dan is dit slechts een kleine nota onderaan de pagina van een verhaal vol hindernissen dat Milan en Stella momenteel schrijven. Ook u en wij hopen alleen dat beiden straks weer als gezonde kinderen ravotten en glimlachen. En terzijde, het peperkoeken hart van deze opa doen smelten van geluk.'

Column journalist Bart OBBELS / Nnieuws.

Info 'Duiven voor Milan en Stella' - veiling :

De veiling loopt nog verder tot zondag 16 februari aanstaande en duivenmelkers die ook graag hun duifje bijdragen zijn altijd welkom.
U kan de veiling volgen op duivenspel.be en de biedingen op
https://veilingen.duivenspel.be/nl-BE/bonverkopen/pigeons-for-milan-en-stella-dvb-grobbendonk-1114/