Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest...  Een zesde zintuig voor Poetin'   'Wat een dolle tijden. We herstellen met vallen en opstaan nog steeds van de COVID-draak. Daarnaast krijgen we dagelijks een briefing van oorlogsgeweld in Oekraïne. Of beter, oorlogscriminaliteit en -brutaliteit die je als ontwikkeld mens niet kan vatten. Wat brengt een natie tot die daden die ze schaamteloos pleegt terwijl de rest van de wereld toekijkt? Ik weet het, natie vervangen we beter door alleenheerser, dictator, despoot of psychopaat, kies zelf maar.

Ik ben de eerste om te stellen dat de waanzin, die zich momenteel in Oekraïne afspeelt, de etter is die uit de zweer spuit die de jongste jaren zwol tussen beide landen. Onderbouwde duiding is belangrijk en deze mis ik vooral in onze oppervlakkige Vlaamse nieuwskanalen. Maar... wat de wortels van dit conflict ook mogen zijn, het is verwerpelijk dat vooral onschuldige burgers het doelwit zijn van de agressor, in dit geval het Russische leger dat gedirigeerd wordt door Vladimir Poetin. Kinderen, bejaarden, moeders... kortom alle Oekraïners zonder wapen met alleen maar angst en tranen in hun ogen resoluut als doelwit uitkiezen, kan ik niet verklaren en knaagt allicht niet alleen aan mijn denkvermogen.

Je mijmert tijdens stille momenten over die dingen. Poetin eet en drinkt, poetst zijn tanden... en gaat 's avonds allicht net als jij en ik naar zijn bed. Ik lig overwegend het eerste kwartier nadat het licht uitgaat te peinzen over de voorbije dag of over iets dat de volgende dag is gepland. Dan vraag ik me af: wat denkt iemand als Poetin? En dan kom ik bij het begrip 'geweten'. Alle menselijk leed, alle onschuldige mensen die dagelijks sneuvelen... hoe kan je dat plaatsen in je brein? De Russische geschiedenis wordt onder andere ontsierd door de wreedheden van Ivan de Verschrikkelijke, de eerste tsaar van Rusland. Hoe kan iemand ruim 500 jaar later tot soortgelijke gruwel in staat zijn en allicht juist voor die verschrikking zal worden herinnerd.

We kunnen alleen maar hopen dat er snel een einde komt aan deze nachtmerrie. Maar dan nog, de monumenten die er dan de komende jaren worden opgetrokken in elke stad, in elk dorp of gehucht, boordevol gebeiteld met namen van onschuldige mensen zullen een volle generatie nazinderen in de gekwetste harten van de overlevenden.

Daarom, en dit is de essentie van deze column, hoop ik dat Vladimir Poetin straks wanneer hij voor de grootste spiegel in het Kremlin zichzelf een rist lintjes en medailles opspelt, voor zijn vermeende triomfen ontdekt dat hij over een zesde zintuig beschikt. Om dat zesde zintuig te definiëren, verwijs ik graag naar de film 'The Sixth Sense' die genomineerd werd voor zes Oscars. In deze bovennatuurlijke thriller neemt psycholoog Malcolm Crowe (vertolkt door Bruce Willis) de zorg op zich voor een jongetje Cole Sear, die zou lijden aan psychoses omdat hij zegt overleden mensen rond hem te zien lopen en ook met hen kan praten. Hij ziet die dode mensen ook in de vorm van het moment dat ze zijn overleden wat af en toe voor een gruwelijk beeld zorgt. De film kent een ontknoping die ronduit beklijvend is.

En juist daarom gun ik Poetin dat zesde zintuig zodat hij op een dag ook alle onschuldige levenslustige Oekraïners, die hij met een vingerknip vermoordde, rond hem ziet wandelen en tegen zijn psycholoog zegt: 'I see dead people walking around like regular people." Ze zullen met velen zijn, allemaal met hun verwondingen waaraan ze overleden. Met zekerheid zullen er ook gesneuvelde soldaten tussen lopen. En wat als er iemand van hen bij gebrek aan het oorlogstribunaal in Den Haag nog één keer de volgende oeroude leuze voor gerechtigheid uitschreeuwt: 'Oog om oog, tand om tand?'

Slaapwel, gewaardeerde lezer.

Bart OBBELS/ NNieuws.