Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest... Het "World wide Corona-web".   'Benny, wat hebben we België toch aangedaan?' Deze vraag siddert telkens door mijn hoofd als ik op media de beelden van overvolle ziekenhuizen zie en de noodkreten van het medisch en verplegend personeel hoor.

Mijn oudste dochter is moleculair bioloog in een ziekenhuis en is zo goed als zeven op zeven bezig met het testen van staaltjes. Covid-19 heerst en triomfeert elke dag in onze nieuwsuitzendingen. Een tweede keer op een onbeschrijflijk pijnlijke wijze. Het is een overbodige vraag of we deze verwoestende aanslag hadden kunnen vermijden. De golf allicht niet, een tsunami wel. Dat is althans mijn mening.  Toen minister Ben Weyts de laatste week van het vorige schooljaar de deuren van alle klassen terug openzette, wist je dat het in augustus ging donderen. Op 1 september jongstleden uitte ik tegen iedereen die luisteren wilde dat we half oktober tegen een muur met ongekende hoogte zouden botsen. Ik kreeg toen overwegende afwijzende blikken. Mensen hebben een hekel aan onheil. Wuiven het weg als het niet voelbaar is. Dat geldt ook voor diegenen die de touwtjes in handen hebben als er beslissingen moeten genomen worden. U maakt zelf maar uit wie dat zijn.
En dan kom ik terug bij de vraag waarmee ik deze column begon: 'Benny, wat hebben we België toch aangedaan?' En Benny mag je vervangen door al diegenen die beslissingsrecht hadden om maatregelen te treffen. Alsook diegenen die Covid-19 uitdaagden door hun roekeloos gedrag en nog steeds uitdagen, want wat zag ik op de vooravond van een nieuwe 'mini' lockdown op tv: overvolle winkelstraten.. Ik wil niet hun geweten delen als straks de tol van de huidige verwoestende golf met cijfers in de grafstenen wordt gebeiteld.
Ik hoef niet uit te weiden over de bezorgdheid van politici en andere leden van raden allerlei om het economisch en sociaal leven te vrijwaren van restricties. Het huis mag in brand staan, zolang de vlam niet voelbaar is onder je voeten, moet de brandweer niet ingrijpen. Ik vermoed dat velen inmiddels met blaren onder hun voetzolen lopen. De slechtste leerling in Europa. Kortom: gebuisd over de hele lijn. Maar, blijkbaar is dat nog niet doorgedrongen, want niemand van al de verantwoordelijken die ook maar een fout toegeeft. Te lang gewacht met maatregelen? Niet ingegaan op de noodkreet van virologen, dokters...? Neen hoor, we hebben de toestand dagelijks geëvalueerd en telkens de nodige stappen ondernomen. Dit alles zonder een tint schaamrood op de wangen.

Nochtans is het eenvoudig. Onlangs vroeg een kind aan zijn opa: "Wat is dat corona?" De opa antwoordde: "Corona is ballerina die danst op de draden van een spinnenweb. Zij heeft in haar handen heel kleine diertjes die Corona-virus noemen. Overal waar ze komt op het spinnenweb laat ze die diertjes achter. Maar dat zijn nare virussen, want als je die aanraakt of inademt, word je ziek. En dat spinnenweb is heel groot. Je kan het vergelijken met het internet, dat is een heel groot web van draden dat alle mensen op de wereld via hun computer verbindt. Noem het maar het 'World wide Corona-web'. En zo komt het dat heel veel mensen in de wereld besmet zijn met het virus en ons land in het bijzonder."

"Oei", zuchtte de dreumes even diep peinzend. "Opa, als die ballerina in Oostende op haar spinnenweb begint te lopen en we de draden voor haar neus doorknippen, dan kan die toch nooit in Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel, ja zelfs Aarlen komen?" Opa knikte en zweeg, want hij zou er allicht niet in slagen uit te leggen hoe het dan toch zo ver was kunnen komen.

Tot slot het gevolg voor onszelf: we krijgen weer een zee van tijd om ons thuis bezig te houden. Gelukkig heb ik mijn grote tuin met zijn duivenhok. Ik bereid mijn duiven voor op de winterkweek, want op 1 januari aanstaande zou ik graag mijn eerste jongen, die begin mei hun eerste wedstrijden vliegen, een ring aan de poot doen. Die voorbereiding houdt heel veel in. Naast training ook voeding en medische begeleiding. Alleen duiven in volledig gezonde toestand kunnen goede prestaties leveren. En juist, ook duiven zijn vatbaar voor virussen en bacteriën die overgedragen worden. De KBDB eist zo onder andere dat je alle duiven jaarlijks laat inenten tegen het paramyxovirus en dat je hiervan een door de dierenarts ondertekend bewijs kan voorleggen bij controle. Dit uit voorzorg dat besmette duiven straks, wanneer ze in aanraking komen met andere duiven, het virus doorgeven. Dit zou dan vooral gebeuren als de duiven samenkomen in manden voor het transport naar een losplaats in pakweg Quiévrain of Barcelona. Eén prik jaarlijks per duif volstaat.

Voor ons is het voorlopig ongeduldig wachten op die eerste prik die ons zal beschermen tegen Covid-19. Tot dan hoop ik dat ik op mijn weg geen ballerina tegenkom.'

Bart OBBELS © / Nnieuws ®  Foto Nnieuws.