Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest… Over de zegedrang van Erwin Vervecken en de kettingolie van Laurens Sweeck'

Krawatencross Bart Obbels Erwin Vervecken

Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest…  'De Krawatencross in Lille was weerom een schouwspel van veldritweelde en feestvreugde. Niettegenstaande ik het veldrijden het liefst volg vanuit mijn luie zetel voor het tv-scherm waren we ditmaal present. Het feit dat ik twee VIP-tickets kreeg van de redactie van NNieuws had allicht alles te maken met het feit dat ik inging op de uitnodiging.

Het eten en de drank kregen de waardering uitmuntend, maar het feit dat ik in het VIP-restaurant naast Erwin Vervecken en zijn broer werd gezet, maakte de dag ronduit tot een leuke herinnering. Ik kwam in een heel ver verleden als toenmalig journalist van Het Nieuwsblad herhaaldelijk beroepsmatig in contact met de wielrenner. Kroonde Vervecken zich tot kampioen als jongeling, werd ik steevast richting Lille gestuurd. Erwin is inmiddels 50 en ik zwaaide nog een sprong verder in de tijd voor het eerst naar de zon. Hij wist nog wel dat ik in Grobbendonk woonde en ik dat hij indertijd het veldrijden combineerde met studies boekhouden. Tot daar een schets van de situatie in de VIP-tent in Lille.

Waarover praat een mens dan tijdens het diner? Onder andere over het feit dat ik de duivensport vergelijk met de wielersport. Op wat stoelt succes in beide disciplines? Genen, voeding, voedselsupplementen, training en motivatie. Vervecken knikte en ging dieper in op het laatste item: motivatie. Hij verklapte me dat zijn succes in het veldrijden een andere cyclus heeft dan bij 85 procent van de topsporters. Bij deze groep begint alles bij liefde voor een bepaalde sporttak. Als dan blijkt dat ze er goed in zijn, start de competitie. Volgen er overwinningen dan groeit de motivatie en de drang om meer te zegevieren en de beste te zijn. Erwin benadrukte dat hij tot de 15 procent behoort die in de tegenovergestelde richting succesvol werden.

“Als kleine gast had ik al de drang om de beste te zijn”, zei hij. “Ik zocht een manier om dat te tonen en koos voor wielrennen omdat deze sport mij het meeste aansprak. Ik wilde altijd winnen en besefte wel dat ik daar dan keihard voor moest trainen en alles in het teken van mijn sport moest staan. Dat gebeurde en mijn succes bleef mijn ‘drive’. Toen ik op 38-jarige leeftijd nog maar één koers won, was het genoeg omdat de ontgoocheling na elk verlies te groot werd. Maar nu nog, als ik een gezelschapsspel speel, wil ik absoluut winnen. Dat blijft.”

Zondag won Laurens Sweeck met een fietslengte voorsprong voor Lars van der Haar. Sweeck is een subliem veldrijder die voor zijn sport leeft. Begonnen als jongeling omdat hij graag met de fiets reed en volledig ontbolsterd in zijn sport. Door zijn talent en bijhorende overwinningen werd hij prof. Sweeck behoort tot de groep van 85 procent.
Door de afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel was Laurens extra gemotiveerd om in Lille te winnen. Dat lukte, maar Van der Haar werd maar met een zucht gevloerd. En toen wist ik dat hij die zege te danken had aan de kettingolie die hij gebruikt. Het is namelijk zo dat een vriend van mij, met name Patrick Engelen via zijn bedrijf Innotec als vorm van sponsering kettingolie levert aan Laurens Sweeck. Toen we vorig jaar door Engelen werden uitgenodigd om naar het supportersbal van Sweeck te gaan en ik aldaar de held van Schriek vroeg waarom hij uitgerekend die kettingolie wilde, zei hij: “Omdat dit de beste olie is.” En vervolgens toen ik zei dat kettingolie hem niet harder liet rijden: “Ik geloof toch dat dit een voordeel van één procent oplevert en op dit niveau tellen alle procenten”, aldus Laurens.

Die procent voordeel maakte in Lille het verschil, punt. Sweeck won, maar mijn waardering en sympathie in de Krawatencross ging net iets meer naar Greg Bruynseels. Zijn naam laat het niet vermoeden, maar de veldrijder met het rugnummer 39 komt uit Slowakije. In Lille miste hij zijn start volledig en niettegenstaande hij de wedstrijd van zijn leven reed, werd hij even voor hij gedubbeld werd door Sweeck en Van der Haar nog voor halfkoers uit de wedstrijd gehaald. Bruynseels is 23 jaar en zijn beste uitslag dit seizoen behaalde hij in het Slowaaks nationaal kampioen met een 16de plaats op 16 deelnemers. Net als Erwin Vervecken is Greg Bruynseels geboren met de drang om te winnen en koos hij veldrijden om zijn zegehonger te stillen. In Lille verraadden zijn keuze om in het verre België de wereldtop als concurrentie op te zoeken, de zweetdruppels en de roodheid in zijn gelaat dat de Slowaak straks de beste wil worden. Die eigenschap heeft hij dus al, nu nog de kettingolie van Innotec.'

Column journalist Bart OBBELS / NNieuws.

Greg Bruynseels in actie op Krawatencross Lille

Greg Bruynseels in actie op Krawatencross Lille

Krawatencross Bart Obbels Erwin Vervecken

Deel dit artikel